Džaferović prihvatio poziv Ukrajine, Dodik odbijen u Predsjedništvu

Prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ne učestvuje na konferenciji Krimske platforme odbačen je na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dobio je pozivno pismo Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine da učestvuje na konferenciji Krimske platforme.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Nakon što je Džaferović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prihvatio poziv, Dodik je zahtijevao vanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović ne učestvuje, što je odbijeno glasovima samog Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Uz navedeni, Dodik je predložio i zaključak da Bosna i Hercegovina zauzme neutralan stav prema ratu u Ukrajinu, što je takođe odbijeno.

Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO, a koju je pokrenuo predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014., istaknuto je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za Fenu.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Firma iz BiH oblači Dinu Merlina

Bh. pjevač Dino Merlin često nosi košulje, a ukoliko...

Nobelovu nagradu za mir dobili Bjelorus i dvije organizacije za ljudska prava

U Oslu su u 11 sati objavljena imena dobitnika...

Forbes piše: Rusiju u dvije sedmice napustilo skoro milion ljudi

Skoro milion ljudi napustio je Rusiju od početka mobilizacije...