Dvojici monstruma 80 godina zatvora

Svi počinioci ubistava u ZDK-u uhvaćeni u roku od 48 sati. U ovom kantonu u posljednjih sedam godina rasvijetljena sva ubistva koja je istraživao MUP ZDK-a

U toku 2016. godine na području Zeničko-dobojskog kantona počinjena su tri ubistva i sva su riješena u rekordnom roku. Inače, na ovom području u posljednjih sedam godina rasvijetljena su sva ubistva koja je istraživao MUP ZDK-a.

Rasvijetljena ubistva

– Sva ova teška krivična djela izvršena na području ZDK-a u 2016. godini su zadokumentovana, a izvršioci su procesuirani. U tom kontekstu, moramo naglasiti da su ova krivična djela, koja su razumljivo posebno uznemirila građane i javnost, uspješno rasvijetljena, a izvršioci ubistava, intenzivnim i koordiniranim aktivnostima policijskih timova, u roku od 48 sati otkriveni, locirani, lišeni slobode i predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu ZDK-a, kaže Aldina Ahmić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK-a.

Kada su u pitanju krivična djela protiv života i tijela, iz ove skupine krivičnih djela definisanih Krivičnim zakonom FBiH, u periodu januar – juni 2016. godine, prijavljeno je 58 krivičnih djela, a njihova rasvijetljenost je 87,9 posto. Za počinjenje ovih krivičnih djela Tužilaštvu je prijavljeno 76 osoba, od kojih 24 povratnika u vršenju krivičnih djela i četiri maloljetnika. Uhapšeno je 27 osoba i za sve je bila određena mjera zadržavanja do 24 sata.

Iz skupine krivična djela protiv života i tijela, od teških krivičnih djela počinjena su tri krivična djela ubistvo, koja su rasvijetljena.
Prvo od njih dogodilo se 27. februara u Olovu. Tijelo Arnele Đogić je pronađeno nekoliko dana kasnije izmasakrirano u kanjonu rijeke Stupčanice. Dvadesetšestogodišnjaci Avdija Selimović iz Olova i Muriz Brkić, koji je rođen u Olovu, a nastanjen na Sokocu, uhapšeni su treći dan nakon ubistva. Za Arnelom Đogić tragalo se također tri dana. Motiv ubistva je ljubomora. Arnela i Avdija su bili oko godinu u vezi. Nakon što su raskinuli, ona je našla drugog momka, što Selimoviću nije odgovaralo.

Tog 27. februara optuženi su se dogovorili da Selimović ode po nesretnu djevojku, a da ga Brkić čeka u mjestu Brda kod Olova. Čim je Muriz ušao u automobil, počeo je udarati pesnicama Arnelu po glavi. Avdija je u jednom momentu zaustavio vozilo i izašao kako bi zapalio cigaretu. Potom je u gepeku našao nož i dao ga Brkiću rekavši mu: “Uradi to, da ne ostane živa”. Dok je djevojka ležala potrbuške, Muriz joj je lijevom rukom zadigao glavu za kosu, a potom je zaklao. Arneli su ubice preko usta vezale uže, a Selimović je iz njenog kaputa izvadio mobitel, saobraćajnu, ličnu, vozačku, kreditnu karticu i oko 190 KM. Onda su je bacili sa litice duboke 70 metara u rijeku Stupčanicu i odvezli se automobilom do ugostiteljskog objekta San Remo u Carevoj Ćupriji, gdje su bili na muzici i slavili trošeći pare koje su uzeli od Arnele.

Sudski epilog je da su 80 godina zatvora zajedno, ili po 40 godina svakom, dobili ovi monstrumi. Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović prihvatilo je priznanja optuženih za ubistvo, te izreklo krivičnopravnu sankciju koja je među najtežim zatvorskim presudama za počinjeno ubistvo u našoj zemlji. Vijeće je cijenilo priznanja dvojica 26-godišnjih ubica data u ranoj fazi istrage, ali je visinu kazne određivala i težina počinjenog djela, ljubomora koja je pretvorena u mržnju, hladnokrvnost i bezosjećajnost ubica.

Drugo ubistvo dogodilo se 7. marta u Zenici kada je usljed iskrvarenja od zadobijene povrede nožem preminuo sportista Senid Kulačić. Kulačića je Jasenko Drinić iz Zenice ranio nožem u desnu potkoljenicu, a s obzirom na to da je povrijeđena arterija, došlo je do iskrvarenja. Preminuo je sat i po prije dočeka 28. rođendana (rođen je 8. marta), a smrtnu ranu je zadobio desetak metara od zgrade u kojoj je živio te 200 metara od stadiona Bilino polje, gdje je započeo nogometnu karijeru u NK Čelik. U tom klubu je prošao sve omladinske selekcije i igrao u prvom timu. Osim Čelika, tokom karijere je nastupao za Podgrmeč iz Sanskog Mosta, Gošk iz Gabele, hrvatske klubove Šibenik, Primorac i Novalju, Slogu Gornji Vakuf/Uskoplje, a posljednji klub mu je bio zenički Rudar.

Zenička policija 9. marta je locirala i u naselju Babina Rijeka uhapsila 37-godišnjeg Jasenka Drinića, koji je bio u bijegu nakon ubistva Kulačića. Kantonalni sud u Zenici sredinom jula nepravomoćnom presudom osudio je Drinića na četiri i po godine zatvora. Suđenje je, tvrdi porodica ubijenog Kulačića, održano brzo, bez ikakve obavijesti za porodicu Kulačić, ali i bez prisustva javnosti. Obavijest o završetku procesa Kulačići su dobili poštom od suda. Zbog toga su zatražili obnovu suđenja Driniću, koje bi “moralo biti javno i na kojem bi mogli prisustvovati i članovi porodice Kulačić, kao i predstavnici medija”.

Prvostepena presuda Suda donesena je po optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK-a koja tereti Jasenka Drinića za nanošenje teške tjelesne ozljede usljed koje je ozljeđeni preminuo (član 172. stav 5. u vezi sa članom 1.), za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od jedne do 12 godina. Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku suda o krivičnopravnoj sankciji.

Članovi porodice, rodbina i prijatelji ubijenog Kulačića organizovali su 21. jula protestnu šetnju ulicama Zenice nazvanu Pravda za Senida, kojom su željeli skrenuti pažnju na visinu izrečene kazne njegovom ubici. Sportista ubijen, ubica nagrađen. Sutra će ubiti i vaše dijete!!!, pisalo je na transparentima koje su nosili.

Treće ubistvo dogodilo se 3. aprila u Zenici. Tog dan je tijelo 46-godišnje Fuade Mahmić pronađeno ispod Željezničkog mosta blizu obale rijeke Bosne u naselju Blatuša u Zenici. Leš je pronašao ribar i o tome obavijestio policiju.

Obdukcija, koju je uradio vještak Zdenko Cihlarž, pokazala je da je Fuada umrla usljed gušenja. Ona je u momentu pronalaska bila umotana u bijeli čaršaf, a noge i ruke su joj bile vezane. Također, konstatovano je više povreda glave, vrata i tijela. Istragom je utvrđeno da je ubijena u sobi na spratu porodične kuće u kojoj je živjela sa roditeljima i bratićem u selu Plahovići.

Ubica bratić

Ispostaviće se da je Fuadu ubio njen bratić, 18-godišnji Muhamed Mahmić koji je živio sa njom.

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva ZDK-a protiv Muhameda Mahmića iz Zenice, koji se tereti za ubistvo, i Rasima Alića iz Zenice, zbog sumnje da je počinio krivično djelo pomoć učinitelju poslije krivičnog djela. Mahmić je optužen da je ubio svoju tetku (očevu sestru) 46-godišnju Fuadu Mahmić na okrutan i podmukao način, a njegov prijatelj Alić da mu je pomogao nakon toga. Za ovakvo krivično djelo Mahmiću je zaprijećena kazna od minimalno deset godina do kazne dugotrajnog zatvora (od 20 do 45 godina). (Mirza Dajić / Oslobodjenje.ba)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar