Dvoje maloljetnika zaraženo u Tuzlanskom kantonu, ne mogu u izolatorij s odraslima

Zabilježena su dva slučaja zaraze kod maloljetnika

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla obavljeni su testovi za 57 osoba i otkriveno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency.

Ukupno na području Tuzlanskog kantona ima 55 pozitivnih na COVID-19, a do sada je testirano 646 osoba.

Zebnju je unijela jučerašnja vijest s Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla gdje je zatvoren Odjel neonatologije na kojem je bilo smješteno pet prijevremeno rođenih beba i jedna majka.

„Urađeni su testovi i sve bebe i majka su negativni na COVID-19. U toku je njihovo premještanje na drugi odjel u sklopu klinike, a 13 uposlenika je poslato u izolaciju“, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Zabilježena su dva slučaja zaraze kod maloljetnika. Jedan se vezuje za klaster Srednja Špionica, a jedan je otkriven sinoć i pripada novom klasteru Gračanica.

„Maloljetne osobe neće biti smještene u izolatorij sa odraslim osobama. Razmatramo mogućnost njihovog smještaja u jedan dio Klinike za dječije bolesti“, pojasnila je ministrica Čolić.

Pored ranijih klastera Medical Instititute bayer (MIB), Srednja Špionica i Lukavac, otkrivena su i tri nova klastera – u Sapni, Gračanici i Banovićima te zaraza jedne žene koja se trenutno ne može povezati kojem klasteru pripada.

U izolatoriju na UKC Tuzla smješteno je 16 zaraženih, 4 zaražena su na MIB-u, po jedan u Brčkom i na području drugog kantona, te 32 u kućnoj izolaciji. Jedna zaražena žena prije nekoliko dana je preminula.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply