0.5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 25 Januara, 2021

Dvije plakete nagrade “Snaga izvrsnosti” stigle u Zenicu

Udruženje poslovnih žena u BiH u partnerstvu sa magazinom Gracija je uspostavilo nagradu „Snaga izvrsnosti”. 

Udruženje poslovnih žena u BiH i magazin Gracija su ovom nagradom željeli društvu, koje je danas preplavljeno sivim, a nerijetko i crnim vijestima i primjerima, predstaviti heroine našeg doba.

Predstavljajući žene koje su mahom nepoznate javnosti, te ni same nisu svjesne promjene koju prave svojim djelovanjem, koje nailaze na bezbroj prepreka, ali ih savladavaju bez pompe željelo se prikazati snagu koju nose ove žene.

“Snaga izvrsnosti” slavi žene koje ostavljaju inspirativno naslijeđe u svojim zajednicama. Nagradom se odaje počast ženama koje nas potiču da budemo bolji, koje nam pokazuju kako se može bolje i više.

Nakon on-line glasanja i odluke žirija u Zenicu su stigle dvije plakete nagrade “Snaga izvrsnosti” i to na ime Zeničanki: Emina Talić-Hakanović i Lamija Beganović-Uzunović.

Jedna divna majka, roditeljka vrtića “Abakus”, nominovala je direktoricu i osnivačicu “Abakusa”, Mr. Eminu Talić-Hakanović za nagradu “Snaga izvrsnosti” u oblasti preduzetnistva.

Tekst nominacije:

Emina Talić-Hakanović, magistrica integrativne metodike, direktorica vrtića „Abakus” Zenica je izuzetna, uporna, odgovorna i dosljedna žena i lider, koja inspiriše ljude oko sebe da proaktivno djeluju, poštenim radom mijenjaju svijet na bolje i vjeruju u vlastite snage. Sigurno je kao mlada žena prošla trnovit put da ostvari svoj san, ali nikada nije odustala.

Stvorila je malo carstvo za našu djecu u kojem potiče njihove potencijale i uči ih pravim zivotnim vrijednostima: poštenju, prijateljstvu, dijeljenju, čestitosti, radu itd. Majka sam dječaka koji mi je sve na svijetu. Polazak u vrtić u 13. mjesecu života, bio je veliki izazov za nas, kako za mog sina, tako i za mene.

Patili smo oboje, jer smo mnogo vezani, ali smo sve lakše prebrodili uz stručnu podršku kolektiva vrtića „Abakus”. Kao majka sam sretna što znam da je moje dijete tu sigurno i sretno. Zahvaljujuci direktorici koja unatoč brojnim iskušenjima nikada nije odustala od svojih snova da naša mala bića izrastu u dobre i čestite ljude, a ima li išta vrijednije od toga?

Njoj je to važno, jer je i ona to, jer je sve u životu postigla zahvaljujući svom radu i trudu. Ona je svijetla tačka ove naše teške svakodnevnice. Ona je primjer da se, ipak, isplati biti častan, marljiv, pošten i uporan i to treba nagraditi.

Zato i zaslužuje nagradu „Snaga izvrsnosti”. Nakon 37 odbijenica za posao, odvažila se da uplovi u svijet preduzetništva i kreira sebi radno mjesto. Prije više od jedne decenije, 2008. godine, osnovala je jedinstvenu ustanovu za boravak djece školskog uzrasta u BiH koja je radila po sistemu Afterschool Daycare Centara uspješnih zemalja svijeta i pružala podršku zaposlenim roditeljima u zbrinjavanju školske djece.

Ovaj preduzetnički poduhvat nagrađen je prvom nagradom na „Takmičenju za najbolje poslovne planove” 2007. godine Business Startup Centra Zenica. Osluškujući potrebe i zahtjeve roditelja, 2015.godine osnovala je i vrtić, a od 2017.godine u vrtiću se organizuje i jaslički program. Sa 120 djece uzrasta od 10 mjeseci do 12 godina radi preko 20 radnika i saradnika kojima je osnivanje ove ustanove omogućilo ostvarenje osnovnog ljudskog prava, prava na rad.

U ovim teškim vremenima kreirati radna mjesta u sektoru obrazovanja je veliki uspjeh uz činjenicu da „Abakus” u potpunosti samostalno finansira svoj rad. Kontinuirano radi na jačanju timskog rada i razvijanju osjećaja pripadnosti kroz demokratski pristup rukovođenju i organiziranje već tradiocionalnih druženja kolektiva.

Izvrsna je u motivaciji zaposlenih da prepoznaju svoje vlastite snage i nesebično dijeli svoje široko znanje sa njima podržavajući njihov lični i profesionalni razvoj. Bavi se naučno-istraživačkim radom, piše naučne i stručne radove prezentujući inovacije iz prakse, koje objavljuje na konferencijama i u časopisima. Članica je likovnog kruga BZK „Preporod” Zenica, Predsjednica Skupštine Udruženja Privatnih predškolskih ustanova ZE-DO kantona i Predsjednica novoosnovanog Centra za edukaciju, afirmaciju i informisanje „Abakus plus”.

U okviru svog radnog mjesta inicira i realizira različite humanitarne akcije pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva, organizuje besplatne edukacije za roditelje iz oblasti pripreme za uspješnu trudnoću, porod i dojenje.

S ciljem daljeg stručnog obrazovanja završila je postdiplomski studij i stekla zvanje Magistrice integrativne metodike, jer posao koji radi sa mnogo ljubavi i truda zahijeva stalno učenje, stručno usavršavanje i dodatno obrazovanje, bez kojeg ne bi mogla usavršavati programe rada i svake godine uvoditi nove inovacije.

Zbog stalnog proaktivnog djelovanja i unapređenja rada vrtića, „Abakus” je osvojio mnoge nagrade na takmičenjima od kojih su najznačajnije nagrade, ukupno njih šest, za učešće u Smotri dramskog stvaralaštva Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Vjeruje da svako dijete ima svoje neprocjenjivo vrijedne potencijale koje treba potaknuti odgovarajućim ohrabrujućim metodama, pa je slogan ustanove kojom rukovodi „Abakus – Mjesto gdje djeca sretno rastu!”

Sredina je prepoznala i trud kreativne Lamije Beganović-Uzunović, koja izrađuje Hagi platnene knjige za djecu koje stimuliraju razvoj taktilne i vizualne percepcije, fine i grube motorike, pincetnog hvatanja kod djece, usvajanje osnovniih matematičkih pojmova (brojevi, geometrijski oblici, odnosi veće-manje, lijevo-desno ) i načela (pridruživanje, prebrojavanje, nizanje, kardinalnost, serijacija).

Usvajanje prostornih odnosa (ispod, iznad, u, na), razvoj kognitivnih vještina i govora, prepoznavanje slova, podsticanje složenih logičkih struktura, razvoj intuitivnog mišljenja, logičkog zaključivanja, usmjerene pažnje, pamćenja, kreativnosti.

Nebojeni su benefiti ovakvog didaktičkog materijala.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO