Dvije muslimanke izbodene pod Eiffelovim tornjem, napadačice vikale “prljavi Arapi”

Dvije muslimanke izbodene su pod Eiffelovim tornjem u Parizu.

Francuska policija uhapsila je dvije osumnjičene napadačice, a mediji javljaju da se radilo o rasističkom napadu jer su napadačice navodno vikale: “Prljavi Arapi!”

Pariško tužilaštvo opisalo je dvije osumnjičene, koje su u pritvoru pod optužbama za pokušaj ubistva, kao “bjelkinje europskog izgleda”.

Napad se dogodio nakon što su tenzije u Francuskoj na visokom nivou zbog brutalnog ubistva učitelja Samuela Patya, kojem je 18-godišnji islamist odrubio glavu jer je Paty učenicima u sklopu predavanja o slobodi govora pokazao karikature Muhameda, kojeg muslimani smatraju prorokom.

Društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj se čuje kako djevojka vrišti nakon napada pod Eiffelovim tornjem, objavio je Index.

Žrtve napada identificirane su kao Francuskinje alžirskog porijekla, 49-godišnja Kenza i Amel, koja je dvije godine mlađa.

Kenza je ubodena šest puta te je završila u bolnici s probijenim plućnim krilom, a Amel je završila na operaciji zbog povreda ruku, potvrdio je izvor blizak istrazi.

Zanimljivo je da se napad dogodio u nedjelju navečer, dva dana nakon brutalnog smaknuća profesora Patyja, ali vlasti prvobitno nisu objavile informacije o napadu.

Jedna od napadnutih žena imala je pokriveno lice, iako je još uvijek nejasno je li to bilo iz vjerskih razloga ili zbog pandemije COVID -19.

Kenza je dala izjavu za francuske novine Liberation:

Možda vam se svidi

Leave A Reply