Dvadeset i jedna godina sjećanja na šehide iz Ričice

MZ Ričica u saradnji sa džematom Kraljeve Sutjeske i Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj su danas povodom dvadeset i prve godišnjice deblokade MZ Ričica i uz znak sjećanja na njene šehide, kao i sve šehide BiH održali kulturno-vjerski program. Intoniranjem himne BiH i čitanjem trideset i četiri imena šehida koji su položili svoje živote u odbranu BiH je započeo ovaj program.

Bila je ovo prilika da se mještani ove MZ, porodice, rodbina, prijatelji, predstavnici Općine prisjete dana kada je Ričica odbranjena od strane agresora. Na ovom mjestu u čast onih koji su dali najvjernijednije što su imali, svoje živote, za domovinu, čast i vjeru, sagrađena je Spomen česma u mjestu Živalji.. Na njoj su uklesana njihova imena koja će svjedočiti dok je svijeta i vijeka o vremenu i ljudima u njemu koji su bili spremni žrtvovati sebe za svoju državu.

[doptg id=”5″]
U ime općinskog načelnika, prisutnim mještanima, porodici i prijateljima se obratio pomoćnik općinskog načelnika Rešad Zaimović naglašavajući kako su u odbrani svoje domovine na ovom mjestu poginuli i mladiu i stari.
Uz prigodan vjerski program , dovom prisutnih, dato je obećanje da ova imena ne smiju biti zaboravljena, a najbolji sinovi ove države su našli ono što im je obećano. Njihove porodice traže spomen na njih pa makar i kroz ovaj oblik-mevlude, jer to im mnogo znači. A šta će dobiti i naći oni koji su uzrok stradanja Bošnjaka na ovim našim područima?

kakanj-x

Comments are closed.