Dug Zeničko-dobojskog kantona za boračke stipendije, nabavku udžbenika i druge pomoći boračkim populacijama Kaknja iznosi vrtoglavih 207.099,84 KM

Nakon brojnih upita studenata i učenika iz Kaknja vezano za isplatu boračkih stipendija i pomoći za nabavku udžbenika, javnosti želimo pojasniti da Općina Kakanj ne može utjecati na isplate iz Budžeta ZDK, te pojasniti kako su zabilježena velika dugovanja Zeničko-dobojskog kantona prema boračkim populacijama Kaknja.

Premda je protekla akademska 2013/2014. davno završila, Ministarstvo za boračka pitanja ZDK isplatilo je samo jednu ratu boračkih stipendija, tako da ukupna cifra koju Zeničko-dobojski kanton duguje studentima – djeci šehida i poginulih boraca, umrlih demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika najvećih ratnih priznanja i demobilisanih boraca za boračku stipendiju za proteklu akademsku godinu iznosi 97.300 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK nije isplatilo niti sredstva za nabavku udžbenika za djecu boračkih populacija. Dug za nabavku udžbenika učenicima iz Kaknja iznosi 33.850 KM.

Dakle, po osnovu stipendija i pomoći za nabavku udženika dug Zeničko-dobojskog kantona prema kakanjskim studentima i učenicima koji pripadaju boračkim populacijama iznosi 131.150 KM.

Ako se ovoj cifri pridoda iznos od75.949,84 KM koliko Ministarstvo duguje boračkim populacijama Kaknja za stambeno zbrinjavanje, troškove dženaze/sahrane, troškove liječenje i novčane pomoći, dobije se cifra od 207.099,84 KM.

Press Općine Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.