Dubrovački gradonačelnik šefovima Trebinja: Dođite i izvinite se za zlodjela

Dubrovački gradonačelnik, HDZ-ov Mato Franković, danas se na obilježavanju 16. obljetnice otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku u svom obraćanju ponovno osvrnuo na odnos Grada Dubrovnika i Grada Trebinja.

„Jasno sam rekao i ponovit ću to ovdje – gospodo, dođite u Dubrovnik, dođite na groblje na Boninovu, kleknite pod križ, ispričajte se za sva zlodjela koja ste napravili našem Gradu i domovini pa možemo dalje razgovarati. To je ono što je civilizirano i to je ono što hrvatski narod i dubrovački narod želi,” izjavio je u svom govoru i dobio pljesak prisutnih.

Dodao je kako im je u cilju da ‘Dubrovnik bude tolerantna sredina prema drugima i drugačijima’, ali i kako ‘treba držati do sebe i svoga’. Podsjetimo, predstavnici Grada Dubrovnika godinama odbijaju bilo kakvu suradnju s Trebinjem zbog toga što je s njihove strane izostala isprika za razaranje Dubrovnika tijekom Domovinskog rata.

S druge strane, Trebinje smatra kako je Dubrovnik taj koji bi njima trebao uputiti ispriku. Prije nešto više od dvije godine na otvaranju novoizgrađenog graničnog prijelaza Ivanica između Hrvatske i BiH dogodio se incident. Tom je prilikom dio novinara iz BiH izvrijeđao Frankovića koji je odbio fotografirati se sa zamjenikom gradonačelnika Trebinja Mirkom Ćurićem, a jedna je novinarka BiH tada pljunula u pravcu dubrovačkog gradonačelnika.

No, bez obzira na napete odnose među čelnicima dvaju gradova, Dubrovčani redovito posjećuju Trebinje, ponajprije zbog bitno nižih cijena od onih na jugu Hrvatske, dok veliki broj Trebinjaca radi u Dubrovniku gdje su plaće bitno više od onih u Trebinju.

Možda vam se svidi

Leave A Reply