Državni udar

Kad smo saznali za špijunsku aferu “Vikiliks” malo ko od nas je mogao naslutiti koliko dalekosežne posljedice bi ona mogla imati.

TadiciOtpor
Članovi canvasa sa Tadićem
canvas simbolisiromsvijeta
Simboli Canvasa širom svijeta

Većina je shvatila da se radi o ozbiljnim stvarima, tek kad su počeli proganjati Asanža poput bijesnog psa. Ja sam dugo pregledao njihov sajt u nadi da ću naletiti na nešto interesantno sa prostora bivše Jugoslavije. Nisam imao previše uspjeha, vjerovatno zbog činjenice da se radi o stotinama hiljada dokumenata. Jedno ime sam ipak upamtio, Srđa Popović. Prvo sam pomislio da se radi o poznatom advokatu, ali sam na fotografiji vidio lice mladog momka. Još nešto sam upamtio. Na fotografiji se u pozadini vidio neki čudan simbol, stisnuta pesnica.

stisnutapesnica

Kad su nedavno širom BiH počeli protesti ponovo sam vidio isti simbol stisnute pesnice u mnogim gradovima. Na svojoj fb stranici samozvani vođa protesta iz Tuzle, Aldin Širanović je postavio fotografiju sa istim simbolom. Tad sam se sjetio Srđe Popovića i odlučio da malo bolje ispitam o čemu se tu radi. Prvo na šta sam naišao je pokret “OTPOR” i njegov lider Srđa Popović.

Šta je “OTPOR”? Kad I kako je nastao I zašto?

Pukovnik Robert Helvi obavještajac, bivša “zelena beretka” se poćetkom 2000. god. sastaje u Budimpešti u hotelu Hilton sa, kako kaže 12 Srpskih regruta. Formiraju udruženje koje dobija ime “OTPOR” i svoj simbol, stisnutu pesnicu. Srđa se sjeća svoje prve lekcije, uklanjanje svih autoriteta. Sam Robert Helvi u intervjuu uredniku magazina “MIR” gospođi Meti Spenser kaže da je Klinton odobrio za finansiranje i obuku “OTPOR”-a 25 mil. dolara. Postavljao sam sebi pitanje, da li je moguće da grupa studenata bude odgovorna za skidanje sa vlasti lika kao što je bio Milošević.

Svi analitičari se slažu u tome, da su to oni uradili. Vikiliks za njih kaže, to su klinci koji su nakon što su srušili Miloševića obukli odjela i osnovali novu firmu “CANVAS”. Bivši članovi “OTPORA”, sada okupljeni u novoj organizaciji, “CANVAS” blisko sarađuju sa američkom kompanijom “Straford” koju još zovu i mala CIA. To na svom sajtu kaže “Vikiliks”, što potvrđuju i povjerljivi dokumenti koje je ovaj sajt objavio.  Srđa Popović sarađuje sa “Strafordom” pod tajnom šifrom SR501. O tome svjedoči i prepiska Srđe Popovića sa “Strafordom” gdje on čelnike te kompanije poziva na svoje vjenčanje.

Pa da vidimo šta je to sve “CANVAS” radio proteklih godina.

2000. treniran i finansiran sredstvima USA, “OTPOR” u Srbiji svrgava Miloševića,
2002. “OTPOR” je domaćin Gruzijskim protestantima kako bi pripremili “Ružičastu revoluciju”,
2002. priprema ukrajinsku “Naranđastu revoluciju”,
2003. “OTPOR” putuje u Zimbabve da podigne revoluciju,
2003. Srđa Popović formira “CANVAS” (Centar za primjenjenu nenasilnu akciju i strategije),
2008. lideri Egipatskog “APRIL 6” i “CANVAS”-a prisustvuju samitu US State Department u Njujorku,
2009. “APRIL 6” pohađa treninge u Srbiji u “CANVAS”-u,
2010. feb. “APRIL6” i “Canvas” se susreće sa povjerenikom međunarodne krizne grupe Muhamedom El Baradeiom na aerodromu u Kairu. Sa izvršnim direktorom Google-a Wael Ghonimom počinju provoditi El Baradeievu kampanju za predsjednika i organizaciju protesta.
2011. “APRIL 6” i “CANVAS” asistiraju u svrgavanju Hosni Mubaraka,
“CANVAS” obučava ljude u Egiptu, Palestini, Zapadnoj Sahari, Maldivi, Zapadna Papua, Eritreja. Bjelorusija, Azerbejđan, Burma, Zimbabve itd.
Po riječima Srđe Popovića, obučavali su grupe u 24 zemlje svijeta. Vikiliks je objavio povjerljivu korespodenciju između Marka Papića i “Straforda”. Inače Marko Papić je “Strafordov” geopolitićki analitičar za Evroaziju. Papić za “CANVAS” kaže: “Kada su pravilno upotrebljeni, opasniji su od borbenog aviona.” Srđa Popović je nedavno izjavio kako će “CANVAS” pomoći građanima BiH i jesu. Malo kome je poznato da su isti dan kad i u Tuzli održani mirni protesti i u Beogradu. Kao znak podrške slobodarskoj Tuzli kako oni kažu. U vrijeme dok pola Bosne nije znalo šta se dešava, nama podršku daju Beograđani, gluho bilo.
Nedavno se pojavila nova video igra TV i Filmske kompanije The York-Zimmerman sa sjedištem u Washingtonu. Igra pod nazivom People power: The game of civil resistance (Moć naroda: igra građanskog otpora). Može se dowlodovati na internetu za 10 $ ili besplatno na (www.peoplepowergame.com). Riječ je zapravo o virtualnoj platformi za trening koja sadržava zamišljeni scenario izvođenja državnog udara

IvanMarovicAutor je ovaj dečko, a zove se Ivan Marović. Obzirom na simbol u pozadini ne treba napominjati da je član “CANVAS”-a. Za DW Srđa Popović kaže: “Neophodno je da protesti u BiH poprime karakter pokreta i da se imaju isti zahtjevi ma kakvi oni bili. Mi ćemo im iz CANVASA pomoći. Treba sbbpesnicaformirati vladu nacionalnog spasa. “Pošto nije ušao u plenum, mladi Aldin Širanović je na konferenciji djelovao zbunjeno. Nije znao da nije jedini sa kojim je “CANVAS” pregovarao. Bilo je lakše iskoristiti postojeću infra strukturu, nego je praviti iz temelja. Koja stranka je nasjela na “CANVAS”-ovu priču, čiji ćlanovi se pod svaku cjenu pokušavaju utrpat u plenume, ja ne znam. Ja samo pratim simbole koji se pojavljuju na slikama. A kažu ljudi da slika nekad vrijedi više nego hiljadu riječi.Vi prosudite.

Možda vam se svidi

Comments are closed.