Drvar: Vijećnici ne znaju gdje se trošio donirani novac od Srbije, traže ostavku načelnice

Popularno

PovezanoPoslije danas održane tematske sjednice posvećene negativnom finansijskom izvještaju Opštine Drvar za 2020. godinu, koji je uradio Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, Opštinsko vijeće je zatražilo od načelnice Opštine Drvar Dušice Runić da podnese neopozivu ostavku.

Također, je zatraženo od istražnih organa da provedu radnje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdila tačna odgovornost za utvrdene nepravilnosti, te provjere sumnje u brojne kriminalne radnje načelnice Runić.

- Marketing -

Ovaj zaključak na današnjoj sjednici OV Drvar donijeli su odbornici stranaka DNS, SNS FBiH, SPA nezavisni odbornici, a razlozi su brojne utvrđene nepravilnosti u finansijskom poslovanju Opštine Drvar u kojem nema gotovo ništa pozitivno. Posebnu pažnju izazvao je nalaz revizora da nije moguće utvrditi utrošak donatorskih sredstava u iznosu od 1.427.090 KM.

Kako se radi o sredstvima koja je Republika Srbija putem Vlade Republike Srpske donirala opštini Drvar, ovo je izazvalo burnu reakciju odbornika ali i građana Drvara. Revizori su utvrdili da utrošak tekuće rezerve nije uključen u bilans stanja, manjak u blagajni i na računima Opštine u iznosu od 53.000 KM, kao i neevidentiranje obaveza po kreditu u iznosu od 781.062 KM. Vijećnici koji traže ostavku tvrde da je ovo samo dio negativnosti za koje načelnica Runić nema adekvatan odgovor.

- Marketing -

Najnovije