Dronovi koji vide sve: Jedna policijska služba koristi ih u kažnjavanju vozača!

Uređaji se koriste i za uočavanje slučajeva distrakcije vozača jer im njihov kut gledanja omogućuje da vide koristi li vozač pametni telefon.

Dronovi su gotovo posvuda, a posljednji rat Armenije i Azerbajdžana pokazao je koliko mogu biti ubojiti. Njihova upotreba u saobraćaju sve je rasprostranjenija, a posljednja vijest dolazi iz Španije. Dronovi su otkrili deset prekršaja nakon što su tokom vikenda nadzirali 530 vozila, objavila je španska cestovna policija, Guardia Civil.

- Marketing -

Operacija je izvedena na različitim dionicama cesta N-432 i N-IV u provinciji Cordoba u Andaluziji. Bespilotnim letjelicama upravljalo je osoblje iz Odjela za zračne resurse Glavne uprave za promet i Grupe za dronove saobraćajne policije.

Praćene su ceste s najvećom stopom nesreća, poput N-432 između Córdobe i Cerro Murianoa, dionice s velikim brojem motocikala, automobila te biciklista. Uz to, bespilotne letjelice nadzirali su cestu N-IV između Córdobe i Alcolee, dijela koji je zaštićeni biciklistički dio, jer je to popularna biciklistička ruta.

Na dionici je primijenjena posebna oznaka površine ceste koja upozorava vozače drugih vozila da budu izuzetno oprezni i pažljivi s ovom ranjivom grupom. Neki od prekršitelja zaustavljeni su na licu mjesta, dok su druge obrađivale nadležne vlasti.

Dronovi lebde na nadmorskoj visini od 120 metara. Oni prvenstveno služe za nadzor saobraćaja na dionicama s najvećim rizikom za ranjive sudionike u saobraćaju, poput biciklista, motociklista i pješaka.

Uređaji se koriste i za uočavanje slučajeva distrakcije vozača jer im njihov ugao gledanja omogućava da vide koristi li vozač pametni telefon.

Bespilotne letjelice vrlo su prikladne za operacije u kojima se nadzire velik broj vozila, kao i za dopunjavanje helikopterskih zadataka. Koriste se i u hitnim slučajevima koji ozbiljno utječu na saobraćaj i sigurnost sudionika u saobraćaju.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano