Drastičan pad broja upisanih studenatana Univerzitetu u Tuzli

Univerzitet u Tuzli ove godine bilježi drastičan pad broja upisanih studenata. Upisano je oko 1.600 studenata, što je u poređenju s prošlom godinom manje za oko hiljadu studenata. To bi moglo dovesti u pitanje opstanak Tuzlanskog univerziteta, pa stoga menadžment najavljuje konkretne mjere.

Česte smjene menadžmenta Univerziteta, privremeni Upravni odbor i Senat, skandalozne izmjene Zakona o visokom obrazovanju, sve to je rezultiralo drastičnim padom broja studenata koji su se ove godine upisali na prvu godinu studija. Tome treba dodati značajan pad broja učenika u srednjim školama i vanjske migracije.

“Opće je stanje bezperskeptivnosti mladih generacija koje ovdje ne vide svoju budućnost. Nažalost, ima i našeg doprinosa u tome kao društva. Odlučuju se na odlazak u inostranstvo i kroz te vanjske migracije imamo pad broja studenata”, kaže ministar obrazovanja TK-a Zlatan Muratović.

Zbog toga aktualni menadžment Univerziteta u Tuzli najavljuje hitne reforme u kojima će biti prioritet međunarodna saradnja.

“Moramo što je moguće više razviti međunarodnu saradnju, da je što više studenata uključeno u mobilnost bez obzira na to da li je u pitanju odlazak na evropske univerzitete ili odlazak na univerzitete u okruženju. Trebamo što hitnije reformisati određene studijske programe”, ističe dekan PMF-a Tuzla Vedad Pašić.

Sve to bi moglo biti uzalud ukoliko menadžment Univerziteta, konačno, rigorozno ne kazni profesore koji bez saglasnosti paralelno rade na državnom i privatnim univerzitetima.

“U toku je prikupljanje podataka o profesorima koji rade na drugim univerzitetima i u narednom periodu ćemo se baviti tom temom i poduzeti odgovarajuće mjere”, poručuje rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Da li će te mjere biti konkretne i efikasne, ostaje da se vidi. No, jedno je sigurno, sve je manje vremena za spas Tuzlanskog univerziteta, kojem bi samo ozbiljne reforme mogle vratiti stari sjaj. U suprotnom, primat bi mogli preuzeti sumnjivi privatni univerziteti čija je divlja ekspanzija, također, utjecala na drastičan pad broja studenata.

 

Izvor federalna.ba
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar