Dragana ima 23 godine, sama odgaja dvoje djece, a kad kaže ljudima čime se bavi svi ostanu u čudu

Dragana Svitlica (23), samohrana majka petogodišnje Anastasije i dvije godine mlađeg Jovana, hrabro sa maskom i alatom za zavarivanje i diplomom u džepu, korača kroz život i svakodnevna iskušenja ovog, i te kako zahtjevnog zanimanja.

Bez obzira na činjenicu da su žene zavarivači bile karakteristične u američkim brodogradilištima još početkom prošlog vijeka, nije baš česta pojava danas, da su prisutne u tipično “muškom” poslu, koji iziskuje mnogo znanja i rutine, laku ruku i precizno oko.

– Završila sam srednju hemijsku školu, smijer zaštite životne sredine, i prije “Šinovoza” i zavarivačkog poziva, radila sam u “Radijatoru” kao manipulant na pripremi pjeska, sve dok kompanija nije propala i otišla u stečaj. Onda sam ophrvana brojnim životnim problemima, vidjela oglas i riješila da se obučim za posao zavarivača – kaže za “Novosti” Dragana, uz napomenu da je od oca, koji je mašinski tehničar po zanimanju, stekla neka osnovna znanja o alatima.

– Ljubav na prvi pogled, kako se kaže, odmah mi se svidjelo, bez obzira na to da sam bila svjesna činjenice da je posao vraški težak, iziskuje maksimalnu koncentraciju i posvećenost.

Kada je imala deset godina, ostala je bez majke, koja se razboljela i preminula, a o bratu i njoj brigu je vodio otac, koji i danas, uz svoj posao, siječe drva i obezbjeđuje dodatni prihod, kako bi pomogao svojoj kćerki i unucima.

Dragana je svom ocu neizmjerno zahvalna, bio je uz nju prilikom brodoloma dvije neuspijele vanbračne zajednice, i pomogao joj da iz nevolja izađe jača i odvažnija, i hrabro se upusti u izazov novog nimalo lakog zanimanja.

Sada, svakog jutra, bez obzira na hladnoću i udaljensot od kuće u kojoj sa svojim mališanima živi privatno, biciklom ide na posao.

– Imam ogromnu podršku kolega na poslu, svakodnevno od njih nešto saznam, naučim, i trudim se da sve “cake” i finese najsloženijih varova zapamtim i kasnije primjenim – dodaje Dragana u razgovoru za ovaj list.

Odskora nije jedina dama sa alatom za zavarivanje u pogonu “Šinovoza”, jer joj se pridružila Jelena Marćićev, koja još uvijek pohađa dvomjesečnu školu zavarivača i povremeno je na praktičnoj obuci.

Možda vam se svidi

avatar