27.7 C
Kakanj
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Dr. Nakaš: Tužilaštvo treba da se pozabavi pitanjem života i smrti pacijenata koji su korisnici ‘malina’ respiratora!

spot_imgspot_imgspot_imgspot_imgDramatično pismo koje su navodno uputili ljekari sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u kojem upozoravaju na sve stvari sa kojim se susreću, na probleme sa kojima se bore u radu, izazvao je veliku pažnju javnosti.

Kao jedan od problema, između ostalog, navode i respiratore koji su nabavljeni u aferi za koju trenutno traje proces pred Sudom BiH. U pismu ističu da je neprihvatljivo da su ovi uređaji prošli verifikaciju.

– Uređaj iznenada stane, pa nastavi raditi sa nepoznatim vrijednostima. Da ne govorimo koliko je oskudan važnim opcijama koje su nužne da bi teško oboljeli pacijenti preživjeli. “Malina respiratori” ne mogu držati pacijenta na HIGH FLOW i troše jako puno bespotrebno kisika. Šanse da pacijent priključen na “malina respirator” preživi su nikakve, vjerujte nikakve – piše, između ostaloga, u pismu koje je danas objavljeno u medijima.

U međuvremenu je stigao i odgovor sa KCUS-a, intoniran kao otvoreno pismo javnosti, u kome se iznose zaluge i napori sarajevskih ljekara u borbi za živote oboljelih od Coviod-19, ali se nijednom riječju ne pominju sporni respiratori niti njihov učinak na (ne)ozdravljenje teških pacijenata.

Na damatične navode anesteziologa sa KCUS-a nije ostao imun ni ugledni sarajevski ljekar i infektolog dr. Bakir Nakaš, koji je za Avaz rekao da je “zaista potrebno da se Tužilaštvo pozabavi pitanjem života i smrti pacijenata koji su korisnici navedenih respiratora”.

– Ministri zdravlja na kantonalnom i federalnom nivou, odnosno dr. Haris Vranić i Vjekoslav Mandić, trebaju pokrenuti vanjski nadzor nad stručnim radom KCUS-a. Naravno, u okviru svojih ovlaštenja – istakao je Nakaš.

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO