Dr. Hasić Mujanović: Akne nikako sami ‘istiskivati’

Akne su najčešća bolest kože u adolescenciji, ali se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Obično počinju tokom puberteta, u skladu s hormonalnim promjenama.

- Marketing -

Kod otprilike 80% mladih osoba pojavit će se akne, a kod odraslih njihova pojava može upućivati na neka druga zdravstvena stanja, kao što su policistični jajnici kod žena, kaže specijalista dermatovenerologije dr. Mediha Hasić Mujanović (poslušajte izjavu)…

Akne uglavnom uzrokuju hormoni ili geni. Stoga, ako su roditelji imali akne, veća je vjerojatnost da će se oboljenje pojaviti i kod njihova djeteta.

  • Također, neki lijekovi i preparati, poput steroida utiču na nastajanje akni, kaže naša sagovornica. Oko akni su brojni mitovi, poput onog da akne uzrokuje nečista koža ili slaba higijena, što ni u kom slučaju nije tačno, ističe dr. Hasić Mujanović.

  • U većini slučajeva akne nestaju same od sebe nakon puberteta. Međutim, važno je zatražiti savjet dermatologa u ranim fazama nastanka akni, čak i kada su simptomi blagi, jer pravilno tretiranje i djelotvorno liječenje, koje isključuje da sami „istiskujemo“ akne mogu spriječiti pogoršanje oboljenja i posljedice poput ožiljaka, ističe dr. Hasić Mujanović.

Akne su bolest koja ima početak i kraj, i važno je biti strpljiv ,jer se ona u većini slučajeva spontano sama ugasi. Dok traje važno je tražiti i slušati savjete struke, dermatologa, zaključuje dr. Hasić Mujanović.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano