Povezano

Dr. Denis Bećirović pisao ambasadorima: Jedino otimanje nadležnosti je bilo prema Republici Bosni i Hercegovini– Za sve nadležnosti države Bosne i Hercegovine glasali su poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih naroda i oba bh. entiteta. Da je to potpuna istina potvrđuju, između ostalog, zapisnici i stenogrami sa tih sjednica – navodi on za postdejtnoske prijenose.

Kao jedan od predstavnika najviše zakonodavne vlasti u državi Bosni i Hercegovini želim vam predočiti pravne i druge činjenice o pitanju prijenosa nadležnosti unutar države Bosne i Hercegovine, stoji u pismu najvažnijim ambasadorima u našoj zemlji, državnog zastupnika Denisa Bećirovića (SDP).

- Marketing -

Bećirović kaže da u vezi s prijenosom nadležnosti je dužan reći dvije temeljne činjenice o postdejtonskom i preddejtonskom prijenosu nadležnosti.

“Nijedna nadležnost na nivo države Bosne i Hercegovine nije u postdejtonskom razdoblju prenesena silom, već demokratskim i pravnim putem u skladu sa procedurama propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i poslovnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za sve nadležnosti države Bosne i Hercegovine glasali su poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih naroda i oba bh. entiteta. Da je to potpuna istina potvrđuju, između ostalog, zapisnici i stenogrami sa tih sjednica”, navodi on za postdejtnoske prijenose.

Za predejtonske prijenose nadležnosti kaže kako su većina nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih nacija, oduzete zbog višegodišnje primjene brutalne sile bez ikakve demokratske i pravne procedure.

“Pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija utvrđeno je da su prije oduzimanja nadležnosti države Republike Bosne i Hercegovine počinjeni: udruženi zločinački poduhvati, genocid nad Bošnjacima, zločini protiv čovječnosti i drugi ratni zločini, uključujući istrebljenje, deportacije, protjerivanja, silovanja i druga nečovječna djela, teške povrede Ženevskih konvencija, progoni na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršenja zakona i običaja ratovanja, protivpravna zatvaranja i teroriziranja civila, uništavanje imovine velikih razmjera, oduzimanje i pljačkanje imovine… Naprijed navedene pravne činjenice, detaljno opisane pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija, jasno dokazuju da je jedino otimanje nadležnosti bilo ono koje je silom provedeno u međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini. To su neoborive činjenice, a ne Dodikova zamjena teza. Zato vas, gospodo ambasadori, javno pozivam da i vi informirate relevantne međunarodne faktore o ovim faktima”, između ostalog stoji u pismu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno