Dosta je nejasnoća nakon nestanka struje! Jerlagić: Kolaps došao sa Istoka

U petak je nastao mrak. BiH je ostala bez struje što je bio nesvakidašnji događaj. Kvar je ubrzo otklonjen te je snadbijevanje električnom energijom nastavljeno bez problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom problemu i elektrosnadbijevanju u našoj državi razgovarali smo sa Amerom Jerlagićem, stručnjak za energetiku i bivši direktor JP „Elektroprivreda BiH“, u emisiji ‘Istraga sedmice’.

  • Ovo što se desilo u petak rijetko se dešava. Prije 22 godine smo imali kalifornijsku krizu kada je Los Angeles ostao bez struje. Pratio sam informacije koje su dolazile taj dan iz regiona. Bilo je tu dosta nejasnoća. Kada se uključi Komitet EU saznaćemo odakle je krenuo taj domino efekat. Od direktora se očekuju da daju precizne inofrmacije a davali su smušene informacije – kaže Jerlagić naglašavajući da smo sa EU povezani jednakim naponskim snagama.

Ostalo je nejasno ko ima kakvu funkciju i ulogu u ovom sistemu, piše Hayat.ba. Jerlagić je jednostavno objasnio kakva je uloga Elektroprenos a kakva NOS-a te da svaka strana ima dozu odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Imamo vozne redove i u struji gdje se dogovaraju ugovorio prodaji struje. Operatori sistema imaju raspored za taj dan koliko je energije potrebno. Elektroprenos prenosi energiju a NOS upravlja sistemom i pravi vozne redove. Pojednostavljeno, Elektroprenos su putari a operatori sistema su oni koji uvijek planiraju – ističe Jerlagić.

S obzirom da je većina regije bila zhvaćena ovim problemom, izgledalo je iznenađujuće kako Srbija i jednim dijelom Hrvatska nisu imale problema. Jerlagić navodi razloge koji su sačuvali Srbiju u dijelom Hrvatsku od potpunog mraka.

  • Hrvatska se odbranila jednim dijelom zbog nuklerake i država koje su iza nje. Srbija se također odbranila zbog jake termoproizvodnje. Ono što je imala Srbija u termosistemima nije dozvolilo kolaps. Ako je tok energije išao od BiH prema Crnoj Gori onda se bilo lakše spasiti. Shvatio saa da je ovaj kolaps došao sa istoka – poručuje Jerlagić.

S obzirom na kapacitete koje smo imali, ističe Jerlagić ovako smo prošli. Nemamo ništa pretjerano snažno kako bi se odbranili od ovakvih problema.

  • S obzirom da nam je hidrologija veoma loša, ovako smo prošli. Sve je bilo na termokapcitetima i termosolarima što nije bilo dovoljno. Nije to ništa pretjerano snažno. Nemoguće je tako lahko dići termo proizvodnja da se zaustavi ovaj potpuni mrak – govori Jerlagić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE