11.4 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Doručak za mršavljenje: Namirnica s kojom se gubi dvostruko više kilograma


Studija objavljena u časopisu International Journey of Obesity pokazala je da su jaja izvrstan saveznik u mršavljenju. Tokom dvomjesečnog istraživanja praćene su dvije grupe pretilih osoba na dijeti. Od toga je jedna grupa jela dva jaja za doručak, a druga je grupa uživala u pecivima, prenosi Faktor.

Obje grupe unosile su istu količinu kalorija u prvom jutarnjem obroku, ali u 65 posto slučajeva više su kilograma izgubile žene i muškarci koji su jeli jaja.

Uz to, rekli su da imaju više energije od ispitanika koji su dan započinjali obrokom na bazi ugljikohidrata te da im se značajnije smanjio indeks tjelesne mase.

Ovi rezultati ne čude nutricioniste koji jaja smatraju odličnim izvorom bjelančevina koji učinkovito zasićuje i sprječava prejedanje u ostatku dana.

Uz to pomažu u regulaciji dobrog holesterola, a bogati su vitaminom B12 i kolinom, koji osigurava normalno funkcioniranje svih ćelija u organizmu.

Treba imati na umu da se u stotinu grama jaja nalazi oko 160 kalorija, ali da se ova brojka povećava s obzirom na termičku obradu, odnosno prženjem ili pečenjem na puteru ili ulju.

Za dijetalni način prehrane najprihvatljivije je kuhanje jaja te miješanjem te namirnice s povrćem u finu salatu.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO