Donald Trump: “Prekidamo odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom”

Trump je u Bijeloj kući održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio nove korake u odnosima s Kinom.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak kako Sjedinjene Američke Države (SAD) od danas prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), poručivši kako nije ispunila zahtjeve njegove zemlje o “temeljnim reformama”, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je u Bijeloj kući održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio nove korake u odnosima s Kinom.

Tvrdeći da je Kina duži niz godina “imala koristi od SAD-a”, Trump je kazao kako se to povećalo za vrijeme prethodnog predsjednika Baracka Obame.

Trump je optužio Kinu za epidemiju nove vrste koronavirusa (COVID-19) te poručio kako kineski dužnosnici nisu ispunili svoje dužnosti izvještavanja WHO-a i vršili su pritisak na WHO kako bi zaveli svijet.

“Kina ima apsolutnu dominaciju nad WHO-om. Dok su Sjedinjene Države WHO-u pružale skoro 450 miliona dolara godišnje, Kina je platila samo 40 miliona dolara. Zatražili smo od WHO-a da poduzme značajne reforme, ali oni su odbili djelovati”, rekao je Trump te zaključio:

“Danas završavamo našu vezu s WHO-om, jer WHO nije proveo potrebne reforme. Sredstva koja se daju ovoj organizaciji prebacit ćemo u hitne globalne zdravstvene situacije koje to zaslužuju.”

Možda vam se svidi

Leave A Reply