Donald Trump: “Johnson će postati ‘sjajan premijer'”

Čestitke Borisu Johnsonu što je postao novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva. On će postati sjajan premijer“, objavio je Trump u postu na Twitteru kratko nakon Johnsonovog izbora, piše “Fena”.

Trump je imao loše odnose s odlazećom britanskom premijerkom Theresom May uprkos činjenici da ga je primila u državnu posjetu. Odnosi dvoje čelnika dodatno su se pogoršali nakon poruka britanskog ambasadora u Washingtonu o Trumpu koje su procurile u javnost. Ambasador je kasnije podnio ostavku.

Američki predsjednik u više je navrata hvalio Johnsona, živopisnog bivšeg gradonačelnika Londona i zagovornika Brexita koji je upoređivan s američkim republikanskim predsjednikom, bivšem voditelju televizijskog reality showa i trgovcu nekretninama poznatom po nekonvencionalnom i borbenom pristupu politici.

Johnson je bio uvjerljivi favorit u današnjim izborima za čelnika Konzervativne stranke uprkos haotičnom privatnom životu i reputaciji prekomjernog laganja i pretjerivanja, te manjka ozbiljnosti i discipline. On nasljeđuje May, koja je odstupila nakon što nije uspjela dobiti odobrenje parlamenta za svoj plan o napuštanju Evropske unije.

Poput Trumpa, Johnson je stavljao interese svoje zemlje ispred svih i sada će predvoditi duboko podijeljenu naciju, prenosi “Reuters”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply