-3.7 C
Kakanj
Nedjelja, 17 Januara, 2021

Dom zdravlja Kakanj: Upozoravamo pacijente da u Dom zdravlja Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj u vezi novog korona virusa obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano 752 slučaja COVID-19, od čega je 120 aktivnih, 112 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, 8 pacijenata je trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 597 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj. Do današnjeg dana testirano je 2350 osoba na COVID-19.

Na području općine Kakanj registrovano je 35 smrtnih slučajeva od COVID-19.

Naglašavamo svim pacijentima koji imaju simtome COVID-19 (povišena tjelesna temperatura, grlobolja, otežano disanje, malaksalost, bolovi u mišićima, gubitak osjeta okusa i mirisa, kašalj itd) ili sumnjaju da su inficirani novim korona virusom ili su pozitivni na COVID-19, što je potvrđeno PCR testom ili serološkim testom, da se mogu javiti i u Covid ambulantu u JU „Dom zdravlja“ Kakanj gdje će im biti pružena kompletna zdravstvena zaštita.

Apelujemo na naše sugrađane da poštuju preventivne epidemiološke mjere: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Sve navedene preventivne protivepidemijske mjere su se pokazale učnkovito u borbi protiv COVID-19, te još jednom molimo naše sugrađane da budu odgovorni i da ih se pridržavaju i primjenjuju u svakodnevnom životu.

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su da se jave putem telefona svom porodičnom ljekaru ili Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći, na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza.

Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu.

Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali i unutar zdravstvene ustanove.

Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku.

Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO