Dom zdravlja Kakanj: Epidemiološka situacija je alarmantna

0

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa  COVID-19 obavještava javnost da je epidemiološka situacija na području općine Kakanj, a u vezi COVID-19, alarmantna, jer je sve veći broj inficiranih osoba, pa i  zdravstvenih radnika.

  • Samo tokom jučerašnjeg dana imamo 7 novih slučajeva. Krajnje je vrijeme da naši sugrađani i svi oni koji žive i rade na području općine Kakanj shvate ozbiljnost epidemiološke situacije, jer ne želimo ni zamisliti šta se sve može desiti ako zdravstvene ustanove i zdravstveni radnici ne budu u stanju da pružaju zdravstvene usluge stanovništvu – saopćeno je iz Doma zdravlja Kakanj.

Sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano je 139 slučajeva  COVID-19, od čega je i dalje 63 aktivnih, 54 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, 9 pacijenata je trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 69 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Do današnjeg dana   testirano je 1156 osoba na COVID-19, s tim što već za nekoliko dana nećemo imati više ni testova. Na području općine Kakanj registrovano je 7 smrtnih slučaja od COVID19.

  • Molimo i apelujemo na naše sugrađane da se pridržavaju preventivnih epidemioloških mjera, a to je prije svega: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani ako nije moguće osigurati razmak od ljudi minimalno 2 metra, paziti na fizičku distancu i izbjegavati nepotrebna okupljanja, prati i dezinfikovati ruke, te često provjetravati prostorije u kojima se boravi – naglašavaju.

Upozoravaju sve one koji ne budu nosili maske na licu koja mora prekriti i nos i usta  i pridržavali se ostalih važećih epidemioloških mjera u prostorijama zdravstvene ustanove, isti će bit vraćeni iz prostorija zdravstvene ustanove, jer nikakve koristi nema od maski koje se nose u džepu ili se drže na bradi.

 

Također, naglašavaju svojim pacijentima  da su   OBAVEZNI da se naručuju na preglede telefonskim putem u svim ambulantama gdje nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, te da uz ostalu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (uputnica, specijalistički nalaz i sl) imaju i uredno popunjene epidemiološke ankete koje će dobiti od svog porodičnog ljekara ili na trijažnom punktu. U suprotnom ćr biti primorani da vraćati sve one koji se nisu najavili telefonskim putem u ambulantu gdje trebaju završiti ljekarski pregled. Hitni slučajevi su izuzeti iz ove mjere.

Mole sve pacijente da ne prikrivaju istinu tokom davanja anamnestičkih podataka zdravstvenim radnicima, jer prikrivajući neke bitne epidemiološke podatke mogu ugroziti svoje zdravlje,  zdravlje drugih ljudi, te mogu unijeti infekciju u zdravstvenu ustanovu što bi bilo pogubno za sve građane općine Kakanj i za zdravstveni sistem.

Svi koji dolaze u  JU „Dom zdravlja“ Kakanj, bez obzira na razlog posjete, obavezni su proći kroz trijažni punkt kako bi im se popunila epidemiološka anketa.

Na kraju i molba za sve građane koji se vraćaju na područje općine Kakanj iz inostranstva ili su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određe nih lica, da se jave   putem telefona  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i time na vrijeme spriječilo daljnje  širenje infekcije novim korona virusom na području kakanjske općine.

  • Apelujemo na sugrađane da poštuju, gore navedenu molbu, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva. Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!- stoji u saopćenju Doma zdravlja Kakanj.
[bar group="4078"]