Dom kulture Kakanj: Odigrana predstava “Reciklaža nije gnjavaža”

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj, u saradnji sa Forumom građana Zenice, danas je u Kaknju organizirala igranje pozorišne predstave “Reciklaža nije gnjavaža”.

Pozorišna predstava “Reciklaža nije gnjavaža”, koju izvodi Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, osnovnoškolskoj djeci na zabavan i primjeren način govori o razdvajanju ambalažnog otpada.

Ulaznice za predstavu se nisu naplaćivale, ali su svi posjetioci imali obavezu da donesu po tri predmeta od ambalažnog otpada (plastične boce, limenke ili novine). Ovo je sistem koji će se u budućnosti prakticirati prilikom dolaska na ovu predstavu, a Kakanj je prva općina u kojoj se uvodi ovaj princip.

Aktivnost se realizira uz finansiranje operatera za ambalažni otpad “EKOPAK” Sarajevo, a sufinasijer je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Igranje ove predstave u Kaknju je dio aktivnosti koje su definirane nedavno potpisanim ugovorom o poslovnoj saradnji između Općine Kakanj i Javnog preduzeća “Vodokom” sa jedne strane i Društva za postupanje sa ambalažnim otpadom “Ekopak” Sarajevo sa druge strane.

Ugovorom je definirana saradnja u cilju razvoja projekta pod nazivom “Razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u općini Kakanj” u okviru kojeg će se u gradskoj jezgri Kaknja uspostaviti 6 eko-otoka na kojima će se nalaziti 6 setova od po 3 kontejnera, žutih za plastiku, metal i višeslojne materijale, plavih za papir i zelenih za staklo.

Osim toga, “Ekopak” će dostaviti i 18 kanti od 240 l za tri srednje i 6 centralnih osnovnih škola (9 setova kanti od po dvije kante, žute za plastiku i plave za papir), te 38 kanti od 120 l za 19 područnih škola (19 setova po dvije kante za plastiku i papir).

“Ekopak” će izvršiti i pripremu, te distribuciju promotivnih materijala, a organizirat će i predavanja u školama i vrtićima o značaju reciklaže ambalažnog otpada. Planirano je da u Kaknju bude upriličena i predstava pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”.

(Press Općine Kakanj)

Možda vam se svidi

Leave A Reply