20.1 C
Kakanj
Utorak, 18 Maja, 2021

Doktorica Sebija Izetbegović tvrdi da mjere nisu dobre: Otkako sam jutros došla stalno čujem sirenu hitne pomoći, tako je već danimaTačan broj bolesnih, prof. dr. Izetbegović, nije mogla reći, jer je situacija izuzetno dinamična, stalno pristižu bolesnici, neki bivaju premješteni na druge klinike i odjele, neki nažalost i umru.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kazala je za medije da su kliničke slike su u ovom trećem talasu mnogo teže nego je to bilo u prethodna dva.

Između ostalog, istaknula je kako se klinička slika razvija ranije i biva teža nego što je bilo u ranija dva talasa.

– Silosi koje već imaju mogu obezbijediti dovoljnu količinu kiseonika, ali ako budu trošili oko 20 tona za 24 sata, kako su upozoreni nedavno, onda ćemo obezbijediti dodatne količine. KCUS još radi redovno sve usluge sekundarnog i tercijarnog nivoa. Imamo stalno oko 500 do 520 teških bolesnika sa razvijenom slikom obostrane upale pluća i svima je neophodan kiseonik kao dio obavezne terapije. Količina protoka kiseonika u minuti za svakog pacijenta je individualna i određuje se u ovisnosti o stanju. Novim, dodatnim silosom, imaćemo i dodatnih 20 tona kiseonika. Odranije radimo na pojačanju kisikane u Podhrastovima, tako da će i to biti brzo gotovo, objasnila je za N1 generalna direktorica KCUS-a.

Tražili smo odgovor na pitanje da li su epodemiološke mjere adekvatne.

– Ranije sam već rekla šta mislim o selektivnim mjerama, a brojke novozaraženih to potvrđuju. Te mjere nisu dobre. Brojke novozaraženih potvrđuju da selektivna primijena mjera nije dobro rješenje. Krizni štab Kantona Sarajevo je morao na vrijeme predvidjeti ovakav razvoj situacije, istakla je Izetbegović.

Tačan broj bolesnih, prof. dr. Izetbegović, nije mogla reći, jer je situacija izuzetno dinamična, stalno pristižu bolesnici, neki bivaju premješteni na druge klinike i odjele, neki nažalost i umru.

– Otkako sam jutros došla stalno čujem sirenu hitne pomoći. Tako je već danima. To govori sve. Stalno je oko 500 do 520 pacijenata. Pritisak na KCUS je ogroman, ali nastavljamo da radimo, zaključuje Izetbegović.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO