15.7 C
Kakanj
Srijeda, 16 Juna, 2021

Doktorica Kayihan: Fizička neaktivnost uzrokuje 6 posto smrtnih slučajeva u svijetu


Nedostatak vježbe i fizička neaktivnost imaju mnogo negativnih efekata na ljude i odgovorni su za 6 posto smrtnosti u svijetu, izjavila je doktorica Hulya Kayihan, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na virtuelnom prvom po redu Nacionalnom e-simpozijumu o fizičkoj aktivnosti, doktorica Kayihan, šefica Odjela za radnu terapiju na Fakultetu zdravstvenih nauka Univerziteta Biruni, istakla da je fizička neaktivnost danas postala uobičajena pojava u cijelom svijetu.

“Fizička neaktivnost glavni je uzrok 21-25 posto raka dojke i debelog crijeva, 27 posto dijabetesa i 30 posto ishemijskih bolesti srca”, rekla je Kayihan.

Vježbanje i tjelesni pokreti najefikasnija su i najjeftinija metoda za prevenciju bolesti srca, pretilosti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma, kazala je profesorica.

“Fizička aktivnost pomaže da se pojedinac osjeća energičnije, živahnije, aktivnije i mirnije. Štiti i poboljšava zdravlje osoba s ograničenjima u kretanju i sprečava bolesti uzrokovane neaktivnošću”, naglasila je Kayihan.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO