Dodik zadovoljan sastankom s Escobarom: Složili smo se i isključili opciju rata

Popularno

Povezano“Drago mi je što smo se sastali, Escobar je moj stari poznanik, lično smo se dobro upoznali i tokom njegovog prethodnog boravka u BiH”, naglasio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog američkog sekretara Gabrielom Escobarom u Predsjedništvu BiH, te izrazio zadovoljstvo sastankom.

- Marketing -

“I Escobar i ja smatramo da tema rata nema nikakvog realnog osnova, ni ja ni niko iz RS rat nismo prizivali kao opciju”, naveo je Dodik na početku obraćanja kazavši kako rat nije opcija u rješavanju ovog problema.

“Treba očuvati stabilnost i mir, ponudio sam da svi koji zveckaju oružjem trebaju da budu predmet intervencija međunarodnih snaga i da niko ne smije upotrebljavati oružje protiv drugih”, smatra Dodik.

Problem s Oružanim snagama BiH, kako navodi Dodik, je što se ne mogu popuniti kvote koje pripadaju Hrvatima i Srbima, a da neće da te kvote popune “muslimanski” kadrovi i da se stvori “muslimanska vojska”.

“Drago mi je što smo se sastali, Escobar je moj stari poznanik, lično smo se dobro upoznali i tokom njegovog prethodnog boravka u BiH”, naglasio je Dodik.

Dodik kaže i da je sastanak Komšića i Džaferovića sa Escobarom bio “ubod komarca”, a njegov sastanak sa Escobarom “susret džinova”.

Ranije su sastanke sa Escobarom imali Željko Komšić i Šefik Džaferović. Obojica su prenijeli Escobarovu poruku da rat neće biti i da Dejtonski mirovni sporazum ostaje osnov za bilo kakvo djelovanje.

Kada je riječ o eventualnim sakcijama, i Komšić i Džaferović su istakli da o tome nisu razgovarali sa Escobarom.

- Marketing -

Najnovije