Dodik: Situacija nije tragična, ali moramo povećati odgovornost

Dodik je istakao i da veliko priznanje treba odati vozačima kamiona, koji su bili izloženi različitim neprijatnim situacijama na graničnim prelazima i po nekoliko dana čekaju na prelazak

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je u vrijeme vanredne situacije veliki broj građana u RS-u, među kojima su na prvom mjestu zdravstveni radnici, pokazao da su pravi heroji.

Dodik je izrazio zahvalnost zdravstvenim radnicima, pekarima, trgovcima i ostalim građanima koji se u svakodnevnom radu izlažu opasnosti od virusa korona.

“Ne možemo sada obećati da ćemo naći određene segmente stimulacije, ali nismo i nećemo zaboraviti da treba to da uradimo i ukoliko nam se ukaže prilika, učinićemo to”, rekao je Dodik za “Alternativnu televiziju“.

On je istakao da je glavni cilj da se zdravstveni sistem i ustanove zaštite od virusa da bi zaražene imao ko da liječi i da bi se spriječio kolaps čitavog sistema.

Od Srbije, kaže, očekuje pomoć u pogledu donacije određenih lijekova i medicinskih sredstava, ali najvažnije je da ostane slobodan pristup lijekovima i opremi koji se proizvode u ovoj zemlji.

“Cilj je da nam to bude dostupno kao domaćim kupcima, jer je veliki problem danas što su tržišta zatvorena i nemate gdje da kupite iako imate novac”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da se trijaža na graničnim prelazima za građane koji stižu u BiH pokazala kao dobro rješenje i primjenjivaće se do kraja krize.

“Imali smo značajan priliv građana i svi treba da prođu trijažu, koja podrazumijeva ljekarski pregled i uzimanje uzoraka za testiranje, da čekaju rezultate zatim se oni, koji pokažu simptome, zadržavaju u karantinu na licu mjesta, a one bez simptoma moraju da preuzmu lokalne opštine, koje im organizuju transport do karantina”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao i da veliko priznanje treba odati vozačima kamiona, koji su bili izloženi različitim neprijatnim situacijama na graničnim prelazima i po nekoliko dana čekaju na prelazak.

On je naveo da je sada situacija mnogo bolja, jer su i susjedne zemlje usaglasile sistem, te očekuje da se u ovoj oblasti sve počne normalizovati.

Dodik je istakao da se već sada mora razmišljati daleko unaprijed, te na prvom mjestu podržati poljoprivredne proizvođače, koji treba da zasiju što više zemlje.

“Obezbijeđeno je oko 9.000 paketa sjemena i zaštitnih sredstava za poljoprivrednike, vrijednosti od po 250 KM, sa ciljem da zasijemo dovoljno i da nam naredna zima bude obezbijeđena u tom pogledu”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o građanima koji žive u inostranstvu, Dodik je rekao da je sada već jasno da treba da ostanu tamo gdje su.

“Veliki broj naših ljudi tamo su dobili otkaze, kao i smanjenje radnih prava i treba razumjeti te ljude. Čak i oni koji su iz inostranstva došli ovde i donijeli virus to nisu uradili namjerno, ali moramo na svako žarište koje se pojavi rigorozno reagovati, jer je to jedini način da se ovaj virus zaustavi”, rekao je Dodik.

On je izrazio nezadovoljstvo što BiH nije preduzela mjere da se svi segmenti sistema, kao što je Centralna banka, angažuju u rješavanju situacije.

“Centralna banka je ostala potpuno nezainteresovana u pogledu bilo kakvih okolnosti u vezi sa plaćanjem prema inostranstvu, a da ne pominjem stimulanse za kupovinu opreme za Republiku Srpsku i Federaciju BiH”, rekao je Dodik.

On je naveo da Centralna banka ima ingerencije da određuje stope u vezi sa obaveznom rezervom za rad poslovnih banaka.

“U ovom trenutku imamo 5,6 milijardi novca koji po stopi od 10 odsto poslovne banke drže pasivnim, te ako smanjite stopu onda imate slobodan novac”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će uvođenjem vanrednog stanja predsjednica RS-a Željka Cvijanović biti u prilici da za zakone koje bi trebalo da donese Narodna skupština na prijedlog Vlade, proglasi uredbu sa zakonskom snagom.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply