Dodik poručio Escobaru: Je*e mi se za sankcije

Popularno

PovezanoU stenogramu piše da je Escobar rekao Dodiku da su “nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Joe Bidena za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru da mu se “je*e za američke sankcije” te da ako želi sa njim razgovarati da mu “ne prijeti”. Kazao je da će ovu riječ koristiti uvijek prema onima koji misle da mogu prijetiti sankcijama.

- Marketing -

Dodik je na konferenciji za medije nakon sastanka sa vladajućom koalicijom RS-a kazao kako je vidio jedno “nekorektno postupanje Američke ambasade u Sarajevu koja je iznijela saopćenje u vezi sa njegovim sastankom sa Escobarom, a vezano za prijetnje sankcijama.

Istakao je kako on nije bio spreman izići u javnost sa detaljima tog razgovora ali “imajući u vidu da su oni odlučili da kažu samo to što su rekli”, Dodik je pokazao i pročitao stenogram sa jučerašnjeg sastanka.

U stenogramu piše da je Escobar rekao Dodiku da su “nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga” na što mu je Dodik odgovorio:

– Je*e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš samnom razgovarati nemoj mi prijetiti.

Escobar je uzvratio da to nije prijetnja već činjenica.

Dodik mu je poručio da šta god on da uradi, to je njegova stvar te ga pozvao da se vrate na priču o retorici.

– To slušam već 20 godina, ovdje pokušavate od nas da napravite poslušne ljude koji samo trebaju da pričaju ono što vama odogovara, a u suštini sve ovo što danas govorite da je problem u BiH – to ste vi napravili, to su vaše pogrešne politike, nisu naše… – odgovorio je Dodik, navodi se u stenogramu.

Dio gdje Dodik govorio o sastanku sa Escobarom možete pogledati na snimku press konferencije od 34:50 minute:

Podsjetimo, Escobar je jučer Dodiku prenio stav SAD-a da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja, navedeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Navedeno je kako je Escobar ponovio snažnu predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao jedne zemlje u kojoj su i entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i Brčko distrikt prosperitetniji i sigurniji kada se lideri bore protiv korupcije, jačaju integritet, pravičnost izbora u BiH i kreću naprijed u reforme koje donose ekonomski oporavak.

- Marketing -

Najnovije