Dodik nastavlja sa provokacijama: BiH nije država, niti će ikad ovladati imovinom RS-a

Dodik, koji je i lider SNSD-a, napisao je na Instagramu da je na sastanku sa koalicionim partnerima protekle sednice još jednom potvrđena odlučnost za odbranu interesa RS-a i izražena spremnost da se zajednički odupru svakom pokušaju centralizacije BiH, po bilo kojem osnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sva pitanja imamo jasne odgovore koji imaju cilj da se poboljša život ljudi u RS-u i zaštite njihova prava. Nikakvi ultimatumi ni ucjene neće nas pokolebati da odbranimo ono što je nacionalni interes RS i zato smo spremni i da izađemo iz BiH ako nam pokušaju oteti imovinu – naveo je Dodik.

On je rekao da “pitanje imovine predstavlja crvenu liniju preko koje Republika Srpska neće ići”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da je SNSD zajedno s koalicionim partnerima protekle sedmice osudio stavove Ambasade SAD u BiH, te ocijenili da je riječ “o ratnom huškanju koje ima podršku, a odaslano je preko predstavnika Islamske vjerske zajednice.”

Dodik i dalje gaji stav da “BiH nije nadređena Republici Srpskoj, a da Amerikanci žele da naprave upravo to.”

Niti je BiH država, niti će ikada biti, niti će ikada ovladati ovom imovinom. Ova imovina pripada Republici Srpskoj, to neće zaustaviti ni State Department – rekao je Dodik.

Dodik je licemjernim ocijenio saopštenje Američke ambasade, u kojem nedemokratskim ocjenjuju najavljeni Zakon o nevladinim organizacijama koje RS planira proglasiti “stranim agentima”.

Dodik je dodao da su oštro osudili i napad na novinare i zatražili rigorozne kazne za počinioce. Ne treba zaboraviti ni da je Dodik kazao “da su pojedini novinari možda sami sebi oštetili vozila”.

Izrazili smo jedinstven stav da izmjenama Zakona o krivičnom postupku bude tretirano i pitanje klevete i laži, što nije upereno protiv bilo kog novinara, i naglasili da je neophodno voditi javnu raspravu o izmjenama Krivičnog zakonika RS-a – naveo je Dodik.

On je danas istakao je da će RS definitivno, u procesima pravnog uređenja svog javnog prostora, slijediti postojeće evropske standarde i najbolja rješenja a stepen ograničenja neće biti veći nego što je to u zemljama Evropske unije.

Ako ambasador Murphy nema s čim da poredi taj američki zakon u Republici Srpskoj (a kojeg još nema) onda je logično pitanje: Da li to američki ambasador u BiH Murphy ustvari onda tvrdi da je američki zakon o registraciji stranih agenta (FARA) nedemokratski? Možda bi takvo pitanje trebali postaviti američkom State departmentu ili američkoj javnosti. S druge strane, ako je američki zakon demokratski zakon, zašto ga Republika Srpska ne bi mogla prosto prepisati? – zapitao je Dodik u kolumni koju je objavila Srna.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE