Dodik: Kome Ambasada SAD daje 12 miliona dolara za sprječavanje ruskog uticaja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Zvorniku da će RS tražiti od Ambasade SAD u BiH da transparentno obavijesti javnost o tome kome i u koje programe se doznačuje 12 miliona dolara namijenjenih za podršku nevladinom sektoru i medijima u ovoj godini.

Dodik je rekao da je u izvještaju koji je RS dostavila Savjetu bezbjednosti UN navedeno da američka Ambasada u BiH samo u ovoj godini ima 12 miliona dolara da podrži nevladin sektor i medije koje oni hoće i šest miliona dolara da bi, navodno, spriječila uticaj Rusije na ove prostore.

“Tražićemo da američka ambasada jasno i transparentno obavijesti javnost o tome kome se doznačuje taj novac i u koje programe”, rekao je Dodik.

On je istakao da u Republici Srpskoj mora da se zna na koji se to način radi i da li je to direktno uplitanje u izborni proces i miješanje u unutrašnje stvari.

“To su stvari koje bi trebalo raščistiti jer ako bi Amerikanci doveli ovdje ekipu sebi podanih ljudi, onda Republika Srpska ne može računati na budućnost”, rekao je Dodik danas u Zvorniku gdje je otvorena fabrika “Zeohem”.

U izvještaju RS Savjetu bezbjednosti UN podsjeća se da od 2010. do 2017. godine SAD nisu pokrenule veći program finansiranja medija, ali su od 2017. do 2018. godine pokrenuta najmanje tri velika programa finansiranja čiji su korisnici uglavnom mediji u BiH, a ukupna sredstva prelaze 12 miliona dolara.

Sredstva izdvojena za 2018. godinu namijenjena su za “smanjenje osjetljivosti na ruski pritisak, naročito u sektorima energetike i medija”, kao i “podršku nezavisnih medija, izbora i demokratskih političkih procesa”, dodaje se u izvještaju.

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar