Do škole se pješači 4 km, ali to je jedina prilika da se bude s vršnjacima

Prema rezultatima posljednjeg popisa, Bosna i Hercegovina je četvrta najruralnija zemlja u Evropi, sa 60% stanovnika u ruralnim općinama.

Nemali broj je onih koji su udaljeni od centara i svakodnevno se dovijaju za prevoz, nabavku i zdravstvene usluge. Za roditelje školaraca, život na selu je još veći izazov. Među njima je i porodica Mehmedović, iz Pala kraj Srebrenice.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Devetogodišnja Šejla Mehmedović živi sa ocem i nenom u Palama. Zimi, kad napada snijeg, Šejla pješači veći dio puta do škole u 4 km udaljenim Potočarima. Ipak, ova vrijedna djevojčica uspješno završava sve svoje obaveze. Domaće životinje su joj drugovi u igri:

  • Kada se vratim iz škole, imam vremena za sve. Prvo se presvučem, jedem, onda idem malo na telefon, uradim zadaću, pročitam malo lektiru, poradim po kući pa idem u štalu. Od svih životinja koje ovdje imamo omiljena mi je ovca i ona se zove Belsijana, na drugom mjestu je mačak koji se zove Miško“.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Meva Mehmedović Šejlina je nena: „Puno sam ponosna, što se rekne… Ona uči lijepo, a volim i ja što ona uči. Ja ne mogu da joj pokažem, nemamo vremena, a i sadašnja škola nije kao prije“.

Škola za djecu iz okolnih sela je često i jedina prilika da se druže sa svojim vršnjacima. Kako bi osigurali pristup školi svoj djeci, Općina Srebrenica finansira prevoz za oko 130 đaka iz udaljenijih sela.

Edisa Mehmedanović Šejlina je učitelica: „Djeca iz mog razreda se druže i poslije nastave, jer su svi tu blizu, blizu žive. Šejla nije tu i ja mislim da je to jedan od razloga zašto ona jedva čeka da dođe u školu, jer je to njen čarobni svijet, gdje ona uživa u društvu svojih vršnjaka“.

Danijela Jovanović je iz Slatine kod Potočara. Ona objašnjava šta se desi kad bude veliki snijeg: „Kada padne, imamo problema sa prevozom, jer ne može da se prođe od snijega i onda ja javim učiteljici da ne mogu da dođem“.

  • Uglavnom smo pokrili svu djecu koja putuju preko četiri kilometra u školu, ali nastojimo da izađemo u susret i onoj djeci koja žive 2 ili 3 km od škole ili su sami u selu pa nastojimo pomoći roditeljima da im omogućimo prevoz“, navodi Adem Mehmedović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Općine Srebrenica.

Većina ionako malobrojnog stanovništva se iz udaljenih sela u zimskim mjesecima seli u centre. Kao primarni razlog navode prevoz i dostupnost javnih usluga.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Još jedna firma u BiH će svojim radnicima isplatiti po 1.080 maraka jednokratne pomoći

Uprava kompanije GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o donijela...

Podaci CIK-a: Kako su građani Kaknja glasali na općim izborima

Nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini još uvijek...

Žena u Teksasu ubila trudnicu kako bi joj uzela dijete: Samo ju je rezala i rezala

Žena iz Teksasa osuđena je u ponedjeljak za ubistvo...

Vučić na sto muka: Rusija novim potezom tjera Srbiju da joj uvede sankcije…

Srbija zbog Rusije rizikuje prekid pregovora sa Evropskom unijom,...