0.8 C
Kakanj
Subota, 6 Marta, 2021

Do danas u Kaknju zabilježeno 882 slučajeva zaraze virusom korona

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj u vezi novog korona virusa obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano 882 slučajeva COVID-19.

Od navedenog broja 16 slučajeva je aktivnih, 16 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a ni jedan pacijent iz Kaknja trenutnonema na hospitalizaciji u KB Zenica.

Do danas je 823 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj, a ukupan broj testiranih osoba na COVID-19 je 2732. Na području općine Kakanj registrovano je 43 smrtna slučaja uzrokovana COVID-19.

  • Molimo naše sugrađana da izbjegavaju, koliko god su u mogućnosti, masovna okupljanja na izletištima, ski-centrima, porodičnim druženjima i sl, te da i dalje budu odgovorni kao što su to i do sada bili. Apelujemo na sve da se i dalje pridržavanju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi – stoji u saopćenju Doma zdravlja Kakanj.

Svi građani koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su da se jave putem telefona svom porodičnom ljekaru, Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći, na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza.

Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu.

Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali i unutar zdravstvene ustanove. Također, pacijenti mogu direktno da se jave u COVID ambulantu gdje će im biti pružena kompletna zdravstvena zaštita.

Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku.

Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO