― Marketing ―

Djevojku u Iranu uhapsili zbog hidžaba, umrla je

- Marketing -

Svi iranski dnevni listovi u nedjelju posvetili naslovnice Mahsi Amini i više od milion ljudi odalo je na društvenim mrežama počast toj mladoj ženi koja je umrla u pritvoru kamo je privela ćudoredna policija zbog kršenja propisa o hidžabu.

Dvadesetdvogodišnja Amini umrla je u petak pošto je pala u komu nakon privođenja u Teheranu što je ponovno u centar pažnje stavilo ženska prava u Islamskoj Republici Iran.

Policija je odbacila navode da je mlada žena bila pretučena zbog čega je završila u komi te navodi da se samo srušila dok je čekala zajedno s drugim privedenim ženama.

- Marketing -

“JAVNOST JE UZNEMIRENA I BIJESNA”

Gotovo svi dnevnici u Teheranu osvanuli su u nedjelju s fotografijom Amini na naslovnici, prenosi agencija AFP.

“Javnost je uznemirena i bijesna zbog toga što se dogodilo s Mahsom Amni”, piše reformski dnevnik Etemad i dodaje da je nacija “u više navrata konstatirala da ćudoredna policija pribjegava nasilju”.

O drami koja se dogodila pišu i provladini i konzervativni listovi, ali s porukama da je riječ o širenju laži koje je policija demantirala objavom snimke žene koja se srušila.

Stotine protestanata okupilo se u nedjelju kod Univerziteta u Teheranu izvikujući “Žena, život, sloboda”, pokazuje videosnimke, javlja Reuters i dodaje da ne može potvrditi njihovu autentičnost.

1.63 MILIONA NA TWITTERU

Perzijski hashtag #MahsaAmini dosegnuo je 1.63 miliona na Twitteru u nedjelju poslije podne, prenosi Reuters.

Amini je iz Kurdistana, a privođenje se dogodilo u Teheranu kamo je stigla sa svojom obitelji. U subotu je održan protest u Kurdistanu, uključivo na njezinu ukopu u gradu Saqezu.

Policija je rastjerala prosvjede u Saqezu, pokazuju videosnimke koje Reuters nije mogao potvrditi.

Behzad Rahimi, parlamentarni zastupnik rekao je poluslužbenoj novinskoj agenciji ILNA da je nekoliko osoba bilo ranjeno na pogrebu, a jedna od njih u bolnici je jer je ranjena u predjelu trbuha.

Kurdska grupa za ljudska prava Hengaw navodi da su 33 osobe povrijeđene u Saqezu.

Umjetnici, sportaši, političari, vjerski vođe

Brojni filmski radnici, umjetnici, sportaši, političari i osobe iz vjerskih krugova izrazili su bijes na društvenim mrežama, prenosi agencija AFP.

Bivši šef države, reformator Mohamad Hatami pozvao je vlasti “da prekinu praksu protivnu zakonu, logici i šerijatskom pravu” te da izvedu “odgovorne pred sud.

“Kuran jasno priječi vjernike da silom nameću vrijednosti koje oni smatraju vjerom i moralom”, napisao je veliki ajatolah Asadolah Bajat Zandžani.

“Mahsa je danas življa nego što smo mi sami”, jer “mi smo uspavani, ne reagiramo na tu beskrajnu okrutnost, mi smo sudionici ovog zločina”, poručio je redatelj Asghar Farhadi, dobitnik dva Oskara za najbolji strani film.

“Kosa naših djevojaka sada je prekrivena mrtvačkim pokrovom”, napisalo je nekoliko igrača nacionalne nogometne reprezentacije u zajedničkoj objavi na Instagramu.

“Ako su to muslimani, Bože učini me nevjernikom”, napisao je Sardar Azmoun, napadač u klubu Bayer Leverkusen.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...