Djecu od malih nogu navikavaju na korupciju!

Program etike i antikorupcije, upotreba priručnika, ali i  edukacija nastavnika i profesora u veoma malom procentu prisutni su u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini.

Od ukupno 95 posmatranih, tek 15 je odgovorilo potvrdno, ali o broju časova posvećenih ovoj tematici i predmetima kroz koje je obrađivana davali su paušalne i veoma šture odgovore.

Do ovih poraznih rezultata došao je  Account Monitoring tim “Obrazovanje”, a istraživanje su od 25. septembra do 25. oktobra radili banjalučki Helsinški parlament građana, u saradnji sa „Perpetuum Mobile“ i Centrom za promociju civilnog društva Doboj, Centrom ženskih parava iz Zenice i Resursnim centrom iz Brčkog, piše Capital.

„Uvođenje programa etika i antikorupcija najviše je zaživjelo u Kantonu Sarajevo. Što se tiče monitoring antikoruptivnih procedura, veoma mali broj škola ima razvijen sistem za prijavu korupcije pa su i prijave rijetke. Na primjer, Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo ima mogućnost prijave korupcije preko web stranice i zaprimili su šest anonimnih prijava“, naveo je Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana.

Upoređujući odgovore koje je tim dobio, ispostavilo se da su pojedini školski odgovori u suprotnosti pa su, na primjer, na pitanje da li imaju sistem za prijavu korupcije odgovorili potvrdno, a onda nisu mogli da navedu način na koji se može prijaviti korupcija.

„Isti slučaj je sa pitanjem da li imaju timove za borbu protiv korupcije. Nakon pozitivnog odgovora imamo negativan odgovor za kontakt osobu“, istakao je Žolja.

Antikoruptivni timovi, procedure, edukacija zaposlenih, plan borbe protiv korupcije uvedeni su u relativno mali broj škola. U RS 30, od ukupno 50 škola, uvodi ove procedure, a krajnji rok je kraj ove godine.

Monitoring je ukazao i na nekoliko pozitivnih rezultata. U više od 80 škola smatra se da su programi etike i antikorupcije neophodni za izgradnju opšte kulture, integriteta i odgovornosti u društvu. Većina škola ima i godišnje planove javnih nabavki. One koje pak nemaju ove planove nisu ni nadležne za nabavke, jer im je uvedeno trezorsko poslovanje.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar