Dirljiva priča o gubitku bebe Adnana i Murade Ibrahimspahić iz Kaknja

I dok prilazi mezaru svog sina, Adnan Ibrahimspahić se prisjeća. Spušta se nad mezar i uči fatihu. Zvao se Affan.

received_1212332298818136

 Imao je samo 3 dana kada je kako Adnan kaže , preselio na bolji svijet jer se pluća nisu dovoljno razvila. Gubitak je nenadoknadiv, ali uz porodice i to se preživi-dodaje.

received_1212332308818135
“Shvatili smo da je to tako moralo biti i s tim smo se i pomirili.Čovjek planira , mi svi planiramo šta kad se rodi dijete, vi kupite kolica, kupite neke stvari slično međutim, kada se desi slučaj, sve to zaboravite i tako.”- ističe Adnan.

received_1212332282151471
Posebnu emociju nosi svaka majka, ističe Adnanova supruga Murada. Affana je vidjela tek na dan kada se trebala obaviti dženaza.
“Vidjela sam, i tad čini mi se ništa ljepše nisam vidjela do tad. Malo sam ga pomilovala,malo bila s njim i onda smo došli kući, dženaza i onda eto mi jedni s drugim, hvala Bogu porodica i sve je to uticalo da sve daleko lakše podnese to što se proživljavalo.”

received_1212332295484803
Stopa umrle dojenčadi na 1000 živorođene dijece u posljednih deset godina generalno pokazuje trend opadanja sa 9,5 umrle bebe u 2006 na 8,3 u 2015. Najviše umrle dojenčadi zabilježeno je u Kantonu Sarajevo, zatim Zapadno-hercegovačkom i Zeničko dobojskom kanton.
No i to je pozitivan pokazatelj tvrde iz Kantonalne bolnice u Zenici. Smrtnost beba u ovoj instituciji je 2006.godini bila najveća u Federaciji i iznosila čak 12,8 na 1000 živorođene djece.
„Ovako niske stope neonatalne smrtnosti rezultat je poboljšanja kvaliteta prenatalne skrbi i bolje kontrole trudnica kao i značajnog poboljšanja nadzora nad novorođenčadima i liječenja po principima i aktuelnim važećim smjernicama iz oblasti neunatologije.“
I dok se smrtnost beba smanjuje, zabrinjava konstantan pad nataliteta što za posljedicu ima i pad prirodnog priraštaja – smatraju stručnjaci, a što pokazuje i nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva.
“Mi sada imamo vrlo ozbiljan problem za zdravstveni penzioni fond jer imamo malu bazu mladog stanovništva. Mi imamo svega oko 15% mladog stanovništva a isto tako 15% i više starog stanovništva.“- objašnjava docent Alma Pobrić, profesor na PMF Sarajevo.
A mnogo je razloga zašto se mladi sve rijeđe odlučuju da osnuju vlastitu porodicu ili to rade u kasnijoj životnoj dobi. Neki od njih su nezaposlenost, socijalna zaštita, te neriješeni stambeno pitanje.

(Hayat.ba / Kakanj-X)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar