Direktor Rudnika povodom štrajka

U Rudniku mrkog uglja Kakanj, danas je u podzemnoj eksploataciji obustavljen rad. Radnici Pogona Haljinići i izvjestan broj radnika iz ostalih organizacionih cjelina Rudnika, okupio se u krugu Pogona Održavbanje zahtjevajući isplatu plaće za mjesec maj. Redovna isplata plaća u Rudniku Kakanj je desetog u mjesecu. Pošto je danas 12. Juni, a do sada je na radničke račune uplaćena jedino naknada za topli obrok, Sindika je donio odluku da organizira štrajk. Tim povodom, direktor Rudnika Kakanj Kasim Alajbegović, danas je za BH Radio 1 i Televiziju Federacije BiH dao sljedeću izjavu:

– Rudnik mrkog uglja Kakanj je jedan od 164 porezna obveznika u Federaciji BiH, čiji računi su blokirani, odnosno, kojima je izdato rješenje za ograničeno raspolaganje sredstvima. Od svih rudnika, u našem Rudniku je najranije datumski, isplata plaće, a to je u pravilu do desetog u mjesecu. Međutim računi su blokirani, jučer su u Sarajevu održanio neki od sastanaka za prevazilaženje ovog stanja. Tražio sam da nam dozvole isplatu plaće sa privremenim ograničenjem koje možemo realizovati i da nas tako ostave do Nove godine, uz garancije da će Ruidnik Kakanj od 1. Januara moći isplaćivati sve poreze i doprinose. To je vrijeme u kojem ćemo imati dva široko čela i proizvodnju sa Površinskog kopa. Do tada ćemo uvesti i novu opremu koja je garant za stabiliziranje i kontinuitet proizvodnje. Mi još uvijek čekamo informacije da li će nam pod ovim uslovbima odobriti isplatu plaća. Dakle tražili smo razumjevanje za rudarstvo u narednih pola godine. To od nas traži stanjue proizvodnih kapaciteta. Ostvarujemo 75 posto planske proizvodnje i to je naš najveći ograničavajući faktor. Očekujemo vijest iz Sarajeva i koliko će ovo potrajati u ovom trenutku ne mogu da kažem. (rmukakanj.ba)

Vezani članak:  Rudari zaustavili proizvodnju zbog neisplaćene plate

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar