DF: Otvoreno pismo građanima Kaknja

Obraćamo vam se u najboljoj namjeri, vođeni činjenicom koja kaže da imamo  identične interese. Odabrali smo ovakav vid uspostavljanja neposredne komunikacije, a razlog je vrlo jednostavan – mi ne želimo voditi  minder-politiku svojstvenu nekim drugim, zna se već kojim strankama, i pristati na pravila njihove ustaljene matrice, koja podrazumijevaju kupovinu dostojanstva bosanskog čovjeka sa kilogramom kafe ili kocke šećera. Mi vas nećemo proganjati primitivnom i nuditi novčanice u apoenima od 50 ili 100 KM kako bismo kupili vašu poslušnost za naredne četiri duge godine. Ne raspolažemo kapacitetima, novcem i resursima u omjeru u kojem je to slučaj sa našim političkim protivnicima i neistomišljenicima, jer se „nismo se snašli kao oni“ niti smo „ugradili (uhljebili) svoje polupismene kadrove“ po javnim ustanovama i preduzećima niti smo ih instalirali po kojekakvim znanim i neznanim upravnim i nadzornim odborima, na što smo izuzetno ponosni! Nažalost, državnim resursima gospodare oni koji toga nisu dostojni.

Ovom prilikom dobronamjerno se obraćamo svim roditeljima, jer nam je zajednički interes da jednom zauvijek odbacimo neslavni i gorki epitet jedine zemlje u Evropi u kojoj su djedovi živjeli bolje od unuka, a očevi bezbrižnije od sinova.
Obraćamo se i svim obespravljenim i grubo zanemarenim penzionerima, jer se ne mirimo sa činjenicom da ljudi koji su stvarali i gradili ovu državu žive bijedno ili na ivici egzistencije i čija primanja nisu dovoljna ni za podmirenje prvih nekoliko dana po isplati, a o čitavih mjesec dana, uz uobičajena kašnjenja, da i ne govorimo.

Obraćamo se svim časnim vojnicima, policajcima i drugim uniformisanim službenicima, te prosvjetnim radnicima, koje uvažavamo kao stubove ove zemlje i mislimo da se konačno mora zaustaviti srozavanje ponosa i dostojanstva njihovih zanimanja i olako manipulisanje njima.

Obraćamo se svim vrijednim i čestitim poljoprivrednicima, sa uvjerenjem da ova država neće krenuti naprijed dok god je starost mehanizacije jednaka godištima farmera i domaćina, te sve dok prosječan pošten čovjek ne može živjeti od svog rada na imanju.

Obraćamo se svim studentima, sa porukom da kao roditelji i kolege prepoznajemo njihove probleme, koji se ponajviše ogledaju u mahom dotrajalom, zakržljalom i koruptivnom nastavnom osoblju i obrazovnom procesu, neadekvatnim uslovima boravka u studentskim domovina, te netransparentnim dodjeljivanjima stipendija i zloupotrebama istih. Oštro osuđujemo politike koje ne vrednuju pojedinačna dostignuća na sportskom i naučnom planu i ne prepoznaju njihovu promotivnu važnost za našu zajednicu i značaj ulaganja u obogaćivanje jednog mladog uma. Oni nagrađuju isključivo one koji do pozicija i osiguranja egzistencije dolaze linijom manjeg otpora, ma šta to podrazumijevalo i iziskivalo. Nisu im nepoznate i strane raznorazne metode vještog izbjegavanja zakona, igranja na rubovima pravila, kao ni radnje sa one strane zakona i morala. To su naprosto standardi po kojima se oni mjere, ideali kojima teže, tako da za drugačije nisu ni sposobni.

Obraćamo se svim demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima, šehidskim porodicama i porodicama poginulih boraca, te im poručujemo da smo njihovi saborci i da samo u boračkim udruženjima ima više Zlatnih ljiljana i bivših boraca Armije RBiH nego u Demokratskoj fronti,  počev od samog predsjednika stranke Željka Komšića, pa nadalje.

Svoje nezadovoljstvo iskažite odlučnim pridruživanjem Demokratskoj fronti, jer samo združenim snagama, kao onda kada je bilo najpotrebnije, možemo opet izvojevati  pobjedu u interesu svih.

Obraćamo se svim trgovcima, zanatlijama, malim i srednjim preduzećima, kao i onima koji namjeravaju pokrenuti vlastiti biznis, da nam se pridruže, kako bismo pristupili djelotvornom otklanjanju prepreka sa kojima se susrećete, od dobivanja neophodnih dozvola i nepovoljnog poslovnog ambijenta do pristrasnog dodjeljivanja podsticaja i sputavanja poštenog i korektnog rada.

Obraćamo se svim obespravljenim i poniženim radnicima i tražimo vašu podršku da zajedno zatražimo i pronađemo načine za rješavanje vaših nezavidnih i nepovoljnih statusa, jer smo mišljenja da svako ima pravo na pristojan život i da niko nema pravo sebe smatrati povlaštenim pojedincem i robovlasnikom koji se ponaša kao da je preduzeće kojim rukovodi ili državnu imovinu o kojoj se dužan starati naslijedio od svojih predaka.

Obraćamo se svim sugrađanima koji su direktno ili indirektno osjetili posljedice zagađivanja kakanjskog ekosistema, te poručujemo kako nećemo šutjeti pred kojekakvim lobijima niti podlijegati pod pritiscima kojih će biti. Naš stav ne mogu i neće kupiti njihove prljave  novčanice koje imaju miris bezdušnosti, nerazumijevanja i profita.

Za naprijed nabrojane loše stvari u našem društvu svi snosimo podjednaku krivicu, zbog toga što smo ili predugo šutjeli i izigravali nepomične lutke u njihovom teatru apsurda ili pogrešno ukazivali povjerenje pojedincima i kolektivima kojima to nismo smjeli i koji su nas na kraju prodali.  Cijena još jedne u nizu pogrešaka bila bi previsoka, ne samo zbog nas, već ponajviše zbog naših nasljednika i budućih pokoljenja koja dolaze. Zar ćemo im ostaviti manje od onoga što smo sami posudili od svojih predaka?

NE pozivamo da se priključe  Demokratskoj fronti svi oni koji se slažu sa vladajućim sistemom vrijednosti i ustaljenim poretkom, jer njima može biti samo lošije, da bi onima kojima je loše za početak bilo makar malo bolje.

Za kraj: ovo nisu nikakva obećanja. Ovo je način da iskažemo svoju ljudsku i moralnu obavezu, da vam kažemo kako smo saglasni da ovako više ne može i da želimo artikulirati vaše interese, na način što ćemo biti njihov produženi i glasni zvučnik za govornicama, te rješavati naše zajedničke probleme.

Sva ova i mnoga druga pitanja detaljnije su razrađena u našem Izbornom programu pod nazivom „Vizija 16-24“. Taj program je prihvatljiv zato što je konkretan, a provodljiv će biti ukoliko nam se pridružite i ukažete povjerenje kako bismo ga i implementirali!

Vaša Demokratska fronta općine Kakanj!

„ZAJEDNO ZA PREOKRET!“

„MOŽE DRUGAČIJE!“

„IMAMO IZBOR!“

 

(Demokratska fronta Kakanj)

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Ne slažeš se? Komentariši

avatar