DF Kakanj: Reakcija na inicijativu i javnu raspravu povodom izgradnje tvornice za preradu nusproizvoda animalnog porijekla

Na sjednici OO DF Kakanj, održanoj 20.07.2014.god., razmatrajući trenutno stanje u našoj općini po pitanju zaposlenosti, isti donosi zaključak da se javnosti uputi sljedeća reakcija:  

REAKCIJA : Na inicijativu i javnu raspravu povodom izgradnje tvornice za preradu nusproizvoda animalnog porijekla

Uvažavajući i pri tome ni na koji način ne umanjujući nastojanja kantonalne i općinske administracije da, u vremenu kada je na evidenciji Biroa za zapošljavanje općine Kakanj broj nezaposlenih opasno sustigao broj zaposlenih, negativni trend pokuša zaustaviti privlačenjem stranih investitora i otvaranjem novih radnih mjesta, smatramo da je aktuelni projekat u kojem se spominju nerealne plate od oko 2000 KM krajnje neozbiljan i neprihvatljiv, zbog čega se nameće pitanje da li je Kaknju, pored mnogobrojnih divljih i prezasićenih deponija, uz visok stepen zagađenosti zraka, potrebna još jedna?!
Postavljamo sebi, a i građanima Kaknja, s pravom pitanje: da li je ovo još jedan virtuelni pokušaj sman jenja broja nezaposlenih, s obzirom da smo 2012. godine također bili svjedoci svakojakih nerealnih, ali za oči i uši birača itekako ugodnih obećanja, od kojih se posebno ističe projekat Poduzetničke zone “Vrtlište”, koji je obuhvatao plan zapošljavanja oko 500 osoba na godišnjem nivou.

Ovako je to izgledalo izborne 2012. godine:

poreknimo kakanj

Danas taj plato izgleda poput prizora iz postapokaliptičnih filmova:

plato vrtliste

S razlogom se plašimo da i ovaj projekat ne bude još jedan u nizu predmeta upotrijebljenih u dnevno – političke svrhe i predizbornu kampanju.

Javna rasprava je realizovana u režiji Kantonalnog ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, na čijem se čelu nalazi ministar Edin Terzić (SDP), što otvara prostora dodatnoj sumnji u vjerodostojnost analize i prezentacije, uzmemo li u obzir rezultate vladavine ove partije u još uvijek aktuelnom mandatu. Pored toga, otvorena bliskost vladajućih SDP-a i SDA svemu ovome daje novi „sjaj“.

Također, postavlja se i pitanje da li će Kakanjci i Kakanjke u ovom slučaju imati pravo glasa, ili će kao nebrojeno puta do sada ostati marginalizirani? Ukoliko se ova predviđanja obistine, to će biti još jedna snažna poruka, koja ide u prilog činjenici da građani ne predstavljaju ništa više od pukih brojeva, po pravilu povremeno potrebnih i drsko zanemarenih do novih izbora!

Poznato je da Kakanj posjeduje ogroman turistički potencijal, kojem, nažalost, nije posvećeno dovoljno pažnje. U toj grani privrede krije se neprocjenjiva prilika za ekološki prihvatljiv razvoj , koja bi, uz ozbiljan, kvalitetan i predan rad, bila nemjerljivo povoljnije i jednostavnije rješenje za smanjenje nezaposlenosti, u odnosu na postojeća. U ekonomskom programu DF-a „Vizija 14-22“, između ostalog, akcenat je stavljen i na jačanje ruralnog razvoja i turizma. Osnovne odrednice ovog programa dostupne su na sljedećem linku :
http://www.demokratskafronta.ba/uploaded/DF%20BH%20VIZIJA%2014-22%20-%20odrednice%20-%20mail.pdf

Činjenica, koju podržavaju statistički podaci, jeste i to da je općina Kakanj jedna od najzagađenijih, a tokom zimskog perioda povremeno i najzagađenija općina u BiH, ali i ovog dijela Evrope, što za posljedicu ima ogroman broj oboljelih od raznih vrsta karcinoma i plućnih bolesti. Nažalost, smrtovnice koje su preplavile naš grad potvrda su toga.

Zbog svega navedenog, oštro se protivimo inicijativi o otvaranju jedne ovakve fabrike, sve dok javnost ne dobije jasne rezultate analize i dokaze o ekološkoj opravdanosti, isključivo od stranih nezavisnih agencija.

Press Demokratska Fronta Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.