Desetka za Kakanjce

za kakanj-x piše: Sadbera Ibrahimspahić, dugogodišnji novinar NTV IC Kakanj

Od nastanka elementarne nepogode u F BiH, pa tako i u našem gradu, svim raspoloživim sredstvima i ljudskim naporima, radilo se i radi na odbrani ljudskih života i imovine. Kakanj je na nogama. 

Sve raspoložive snage su angažovane u borbi protiv vodene bujice , poplava i klizišta. Sva raspoloživa mehanizacija u Kaknju se koristi, mobilisani su skoro svi, zajedno sa štabom CZ Općine Kakanj. Bez obzira na teške okolnosti, CZ kojom komanduje općinski načelnik je postavila i realizovala veoma ozbiljan i učinkovit sistem djelovanja. Poredani su prioriteti , uvezan je sistem. Posebna zasluga pripada građanima Kaknja i privrednim subjektima koji su se uključili u akciju pomoći. Sto puta smo pokazali da smo zajednica koju krasi sloga i zajedništvo i dokazali smo to i ovih dana. Zajedno smo svi branili i branimo ljudske živote, bez obzira na ime i porijeklo, a sa ljudima i njihovu imovinu. Nećemo spomenuti brojne volontere koji su se masovno javili u CZ da pomognu, jer ih ne možemo sve spomenuti, ne zna im se broj….

Elektronski i printani mediji, kakanjski portali, svi su dali sve od sebe da izvještavaju sa terena gdje su mogli da dođu i stignu, i to je za pohvalu. Šta bi bez informacije???

U ovim trenucima njihovog predanog, časnog i često opasnog rada i zadataka, nema mjesta za kritiku! Stigli smo i stiže se gdje se može. A apela i poziva za pomoć je i previše. Imajte razumijevanja. Dok mnogi uz kahvicu , u kafićima satima sjede i pričaju kako ne valja država, kao i mnogi koji izviruju iza prozora po onoj staroj” Neka je u komšije , neka nije kod mene “, mediji rade časno i pošteno svoj posao i daju svoj doprinos informacijom, kamerom, a Boga mi i na drugi način, pomagali su ugroženima i vlastitim snagama. Nije uzalud rečeno, heroji ostaju heroji, a miševi ostaju miševi. No, onima koji iskorištavaju ljude u nevolji na bilo koji način, da li materijalno, provokacijama ili komentarima kako se moglo bolje, poručujemo: Za vas nemamo vremena i ne vrijedi ga na takve gubiti. Vrijeme je Božiji dar i blagodat.

Pohvalit ćemo brojne Kakanjce, privatne subjekte, udruženja, mladiće, djevojke, studente, volontere koji su na bilo koji način, hranom, akcijama, medicinskom pomoći, lijepom riječju, pruženom rukom, vlastitim radom na otklanjanju šteta, dali sve od sebe. Svi ćemo biti ponosni jednoga dana na taj dio koji smo odradili. I još uvijek nam predstoji akcija, i to mnogo. Valja nama naš voljeni grad vratiti u normalu, valja nam’ opet zajedno živjeti i raditi. Kamo sreće da smo i u dobru ovako ujedinjeni kao u nevolji! Jer, ona ne bira politiku, ime, i tome slično. Kiša pada po svima nama, a i zemlja klizi kako mora. Kakanjci, za ove protekle dane dobili ste čistu desetku. I u narednim danima ne padajmo niže, a i nećemo. Jer, mi smo najbolji!

Možda vam se svidi

Comments are closed.