Povezano

Desetine mrtvih u nemirima u KazahstanuDesetine mrtvih u nemirima u Kazahstanu

Pripadnici bezbjednosnih snaga Kazahstana ubili su desetine demonstranata, a poginulo je i 12 pripadnika policije tokom izrazito nasilnih protesta, saopštile su vlasti danas.

 

- Marketing -

Jedan od ubijenih policajaca pronađen je obezglavljen tokom nereda u kojima je zapaljeno više vladinih zgrada.

 

Uprkos oštrom odgovoru vlasti, demonstranti su danas ponovo izašli na ulice najvećeg kazahstanskog grada Almatija, dan pošto su upali u predsjedničku rezidenciju i kancelariju gradonačelnika i zapalili obje.

 

Agencija TASS je večeras javila da su demonstranti rastjerani sa trga, ali da je sporadična paljba u toj oblasti nastavljena.

 

Ruska agencija Sputnjik javila je ranije da su hici ispaljeni kada je policija opkolila grupu od oko 200 demonstranata u Almatiju.

 

Policija je u velikom broju prisutna na ulicama, uključujući glavni grad Nursultan, gdje prema izveštajima nije bilo sukoba.

 

Prema navodima kazahstanske policije, jučer su u nemirima ubijene desetine demonstranata. Gradski zvaničnici su naveli da je poginulo i 12 policajaca i da su 353 povrijeđena. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je uhapšeno 2.000 osoba.

 

Prethodnih dana su desetine hiljada ljudi, od kojih su neki nosili palice i štitove, izašle na ulice. Riječ je o najnasilnijim protestima otkako je Kazahstan stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

 

Protesti su počeli ove nedjelje na zapadu zemlje, zbog naglog poskupljenja tečnog gasa, koji mnogi koriste kao gorivo za automobile. Do skoka cijena tečnog gasa došlo je pošto je vlada ukinula kontrolu cijena.

 

Iako su demonstracije počele kao protest zbog naglog poskupljanja tečnog gasa, obim i naglo širenje nereda ukazuju na veće nezadovoljstvo u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

 

Vlada je danas najavila novo šestomjesečno ograničenje cijene goriva i moratorijum na podizanje cijena komunalnih usluga u pokušaju da smiri proteste, ali je nejasno da li će ti potezi imati bilo kakav efekat.

 

Zabrinutost da bi moglo da dođe do širenja sukoba porasla je nakon što je predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev zatražio pomoć od vojnog saveza ODKB, predvođenog Rusijom.

 

Taj savez je danas saopštio da će poslati vojnike u Kazahstan, ali za sada nije poznato da li je jedan dio njih već stigao u tu zemlju.

 

Prekid interneta i mobilne telefonije također izazivaju zabrinutost i otežavaju saznanja o dešavanjima u zemlji.

 

Aerodromi u Almatiju i još jednom gradu su zatvoreni.

 

Tokajev je jučer proglasio dvonedjeljno vanredno stanje u cijeloj zemlji, uključujući policijski čas i zabranu obavljanja vjerskih službi.

 

Kazahstan, deveta zemlja na svijetu po veličini, graniči se sa Rusijom njeveru i Kinom na istoku i ima velike rezerve nafte, što je čini strateški i ekonomski važnom.

 

Uprkos tim rezervama i mineralnim bogatstvima, nezadovoljstvo zbog loših životnih uslova izraženo je u nekim dijelovima zemlje. Mnogi su nezadovoljni i zbog dominacije vladajuće stranke koja ima više od 80 odsto mjesta u parlamentu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno