Dervo Sejdić posjetio rome u naselju Varda

Kakanjske rome u naselju Varda je posjetio Dervo Sejdić – monitor za romska pitanja pri OSCE-a. Sejdić ovih dana obilazi romska naselja u BiH kako bi se upoznao sa stanjem nakon elementarne nepogode.

„Moj cilj ovdje je da posjetim kakanjske rome kako bih vidio u kakvom su stanju nakon ovih elementarnih nepogoda. Kako čujem, još niko iz civilne zaštite u Kaknju nije došao da ih obiđe” – rekao je Sejdić

Domaćin gospodinu Sejdiću je bio Mujo Fafulić ispred NVO Centar za podršku Roma “Romalen” Kakanj. Fafulić je rekao kako je u naselju Varda došlo do aktiviranja klizišta koje je uništilo nekoliko kuća, ali da iz Štaba civilne zaštite Kakanj još nisu uspjeli izaći na teren kako bi evidentiratli nastale štete.

“U naselju Varda je stradalo oko desetak kuća uzrokovanih klizištem. Mi romi smo strpljiv narod I jasno nam je da Civilna zaštita ima mnogo posla, ali trebaju doći da izvide situaciju I dadnu podršku o0vom narodu” – kazao je Fafulić

Mještani se nadaju kako će iz Sluzbe civilne zastite uskoro posjetiti i njih kako bi evidentirali nastale stete i bar im na taj nacin izrazili podrsku u rijesavanju njihovih problema.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.