Demonstranti u Hong Kongu formirali “ljudski lanac”

Na hiljade demonstranata na protestima nazvanim “Lanac Hong Konga”, držeći se za ruke, formiralo je ljudski lanac.

Demonstranti, koji su ispunili stanice podzemne željeznice, trotoare i poznata turistička mjesta u gradu, uzvikivali su slogan “Ustanite za slobodu građani Hong Konga, želimo povlačenje nacrta”, prenosi “Anadolija”.

Kordonu, odnosno ljudskom lancu, pridružili su se i neki stranci koji su se tu zadesili.

U saopćenju podijeljenom prije samog protesta navedeno je da su za formiranje lanca inspiraciju pronašli u takozvanom “Baltičkom lancu”, mirnim političkim demonstracijama, koje su se dogodile 23. augusta 1989.

Tada se oko dva miliona ljudi uhvatilo za ruke u obliku ljudskog lanca u rasponu od 600 kilometara preko tri baltičke države – Estonije, Latvije i Litvanije.

Najmasovniji protesti u Hong Kongu održani su proteklog vikenda. Organizatori tvrde da je na protestima učestvovalo 1,7 miliona demonstranata, dok iz policije tvrde da se radilo o 130.000 ljudi.

Hong Kong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine.

Možda vam se svidi

Leave A Reply