Demonstranti u Benghaziju zapalili sjedište paralelne vlade

0

Demonstranti su zapalili sjedište paralelne vlade u Benghaziju, drugom gradu po veličini u Libiji, gdje je počinjena znatna materijalna šteta, saopćili su izvori bliski snagama sigurnosti.

“Grupa demonstranata je rano jutros napala zgradu vijeća ministara, podmetnula požar i pobjegla”, izjavio je izvor blizak Ministarstvu unutrašnjih poslova paralelne vlade u Libiji”, prenosi Beta.
Policija i vatrogasci su brzo došli na lice mjesta i ugasili požar u kojem je uništen glavni ulaz zgrade.
Protesti su također izbili kasno u subotu u Al-Baydi, u Sabhu na jugu zemlje, te prvi put u Al-Marju, uporištu odmetnutog vojnog zapovjednika Khalife Haftara, kazali su svjedoci.
U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen dugogodišnji lider Muammer Gaddafi.
Libija je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i međunarodno priznate u Tripoliju.
Istočnu Libiju i veći dio juga zemlje kontrolira Haftarova samoproglašena Libijska nacionalna armija (LNA) koja je u savezništvu sa paralelnim parlamentom koji se također nalazi na istoku.
Ofanziva LNA koja je trajala 14 mjeseci s ciljem zauzimanja prijestolnice Tripolija i preuzimanje vlasti od međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) propala je u junu, čime je oslabljen Haftar, podsjeća Al Jazeera Balkans.
N1

[bar group="4078"]