Delegati se ne žele odreći otpremnina, regresa, nagrada…

0

Usvojen je i Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2019. godinu, kao i Konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2019. godinu, koje je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Budući da Kolegij Doma nije postigao suglasnost niti za jednu od 16 tačaka dnevnog reda koje su bile predmetom rasprave Doma na prethodnim sjednicama i koje nisu podržane zbog nepostojanja entitetske većine, delegati su usvojiti izvještaje Kolegija čime su ti dokumenti odbijeni.

Neki od dokumenata je Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2019. godinu, zatim nekoliko izvještaja o radu parlamentarnih tijela i državnih institucija, te revizorski izvještaji i to nekoliko tematskih i 73 izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2017. i 2018. godinu.
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog koronavirusa.

Tim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje, piše N1.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz, te otpremnine za odlazak u penziju.

Takvim glasanjem nije usvojen ni Specijalni izvještaj o pravu na slobodu mirnog okupljanja, Specijalni izvještaj o iskustvima u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH te Univerzalni periodični pregled.
Po okončanju glasanja sjednica je okončana neusvajanjem 24 od 28. tačaka dnevnog reda.