Delegacija Islamske zajednice u BiH posjetila Pljevlja

0

Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koju predvodi zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, posjetila je u srijedu Pljevlja, gdje je iskazana podrška bratskoj Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i tamošnjim muslimanima.
 
Tom prilikom prenesena je poruka Islamske zajednice u BiH da je spremna pružiti pomoć braći i sestrama, onako kako to njima najviše odgovara.
Ljevaković je prenio selame reisu-l-uleme Huseina-ef. Kavazovića koji je inicirao dolazak delegacije IZ u Pljevlja i druga mjesta u Crnoj Gori kako bi na licu mjesta dobili informacije o trenutnom stanju i iskazali solidarnost sa muslimanima.
“Veoma su nas uznemirile one scene iz noći nakon izbora, ali raduje nas da se situacija smirila i da su tenzije spuštene. Nadamo se da će tako i ostati“, rekao je Ljevaković.
Podsjetio je da je vrlo važno da se očuva mir i kvalitetan suživot sa pripadnicima svih religija te da se nada da će i drugi shvatiti da su devedesete prošle.
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je kazao da je svaka podrška dobrodošla, te da je reisu-l-ulema Kavazović od prvih momenata novonastale situacije u gradu Pljevlja ponudio svaki vid podrške i uložio značajan trud u informisanju međunarodnih faktora o tome šta se pljevaljskim muslimanima dešavalo.
“Nadamo se i mi da će se situacija potpuno smiriti, a još uvijek nije jednostavna. Izbori su prošli ali ovdje je, čini mi se, bilo nešto više od izbora“, upozorio je reis Fejzić.
Posjeta se kao podrška muslimanima u Crnoj Gori realizuje na osnovu zaključka sjednice Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održane 3. septembra, kada je razmatrana situacija u toj zemlji.
Nakon izbora u Crnoj Gori, održanih 30. augusta, Islamska zajednica i muslimani, posebno u mjestu Pljevlja, bili su meta napada u nekoliko navrata.
Na objektima u vlasništvu Islamske zajednice razbijena su stakla i ostavljane uvredljive poruke. Između ostalog, poručeno im je da će se ponoviti genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, što su poruke koje su unijele nemir i strah među tamošnjim muslimanima.