Delegacija EU u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, stigao i Milorad Dodik

Popularno

PovezanoS obzirom na to da Milorad Dodik prisustvuje današnjem sastanku u Predsjedništvu postavlja se pitanje koliko zapravo ispunjava vlastito obećanje da neće učestvovati u odlučivanju u državnim institucijama

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas Charlesa Friesa, zamjenika generalnog sekretara za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CSDP) i krizne odgovore pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS). U Predsjedništvu je bio i Milorad Dodik.

- Marketing -

Ovaj susret se održava nešto prije dolaska Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije koju će također primiti članovi Predsjedništva BiH.

S obzirom na to da Milorad Dodik prisustvuje današnjem sastanku u Predsjedništvu postavlja se pitanje koliko zapravo ispunjava vlastito obećanje da neće učestvovati u odlučivanju u državnim institucijama te da će on i ostali predstavnici iz Republike Srpske blokirati njihov rad, a sve nakon što je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Naime, Dodik je prije samo dva dana izjavio da njegova stranka SNSD ostaje čvrsto pri stavu da ne učestvuje o odlučivanju u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentu BiH, osim što predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija mora da zakaže neke sjednice te institucije.

Dodik je kazao da ministri SNSD-a neće učestvovati u odlučivanju u Vijeću ministara BiH, osim što su prije dva dana učestvovali u donošenju odluke o privremenom finansiranju institucija BiH.

Podsjetimo Ursula von der Leyen je danas već otvorila most Svilaj na Savi, a toj ceremoniji su prisustvovali Andrej Plenković, premijer Hrvatske i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji je tom prilikom poručio da je “želja za povezivanjem veća od čelika i betona”.

- Marketing -

Najnovije