Dejan Tubić: Živim u Hollywoodu, ali sam u Kaknju najsretniji.

Mnoga djeca sanjaju o velikim gradovima, životu slavnih, Hollywoodu… Jedan naš Kakanjac, Dejan Tubić, ostvario je svoj dječački san. Dejanova trenutna adresa je u sjevernom Hollywood-u. Svaki dan sreće i radi sa najpoznatijim svjetskim ličnostima, a laganim koracima se i on penje ka svjetskim zvjezdicama. Bo je zastupljen u mnogim medijima, uključujući i New York Times.

Dejan se rodio u Zenici, 6.2.1990. godine. Svoje najranije djetinjstvo je proveo u Kaknju, gdje mu i živi najveći dio familije. Kratak period je živio u Njemačkoj, sa 8 godina je sa roditeljima otišao u Houston, Texas, a nakon pola godine u Kvinland, Ohio. Bez obzira na daljinu, Dejanu je Kakanj u srcu, pa je čak na ruku istetovirao dio BiH sa karte. U rodnu zemlju je dolazio nekoliko puta, a kako kaže, što je stariji, njegov interes za svoju zemlju i grad je sve veći, pa planira dolaziti što je moguće više. S njim smo upriličili jedan razgovor, u kojem nam je ispričao sve o životu u Hollywoodu i svojoj karijeri.

Dejane, reci nam nešto o svom poslu, čime se baviš?

– Bavim se plesom profesionalno. Sada učim u Hollywoodu, u „IDA“- International dance academy, to je otprilike centar Hollywooda. Često idem po studijima za takmičenja da napravim koreografiju za muzički video nekom pjevaču ili za koncert. Imam svoje agente, u agenciji ima pet osoba koji rade određene poslove za mene. Jedna osoba je zadužena za audicije gdje trebam da plešem za nekoga, druga osoba je zadužena za reklame, treća da učim nekoga na radionicama, četvrta za sređivanje kontakata i peta osoba je PR. Uvijek imam posla, već godinu i pol nisam stao sa radom, svake sedmice, sem praznika, imam neki posao.

VIDEO >>> Pogledajte koreografije Dejana Tubića

Kada se javila ljubav prema plesu?

45371 10151046379242132 1844476276 n– Kada sam imao 8 godina, u Njemačkoj je mama brata i mene upisala u jednu plesnu grupu. Tada sam shvatio koliko volim ples. U 12-oj godini sam tražio studije za treniranje plesa, a sa 15 godina sam dobio posao da učim druge plesu. Odmah poslije završetka škole sam otišao u Los Angeles. Sve se brzo izdešavalo, u subotu dobio diplomu, u nedjelju su mi mama i tata party pravili, a već u ponedjeljak sam otišao u Los Angeles.

Reci nam nešto o svojim počecima u Hollywoodu, šta ti je bilo najteže na putu ka ostvarenju karijere koju si želio?

– Prvu godinu u Los Angelesu nisam imao nikoga ko bi mi pomogao, sam sam se snalazio u novom gradu. Živio sam u stanu sa još četiri cimera u svega dvije sobe. Puno sam radio u jednom kafiću, i to ujutro od 4 do 12, zatim sam spavao dva sata i od 2 do 10 navečer sam trenirao. Tako sam radio godinu dana da bih dobio novac za učenje plesa. Bilo je teško, naravno, ali nisam htio od roditelja da tražim pomoć. Mama i tata su mi plaćali studio za ples 100 dolara, ja sam sve ostalo sam. Početak je najgori. Sada živim sam u stanu, u Sjevernom Hollywoodu, ali ne može se ni očekivati doći u Los Angeles i da je sve lahko odmah. Posebno u početku, mnogo mi je značila podrška od roditelja, tetke Ljubice, kao i ostale familije. Znalo se desiti da, ako imam 10 audicija, samo jednu da dobijem, znači devet puta moram ići negdje a da me odbiju, ali treba biti uporan i ne odustajati. Počeo sam u studiju „Millenium dance complex“, koji je bio jedan od pet glavnih studija u Los Angelesu, gdje su Britney Spears, Usher, Justin Bieber i ostali tu dolazili da treniraju.

Kako se sada finansiraš, koja je svijetla, a koja tamna tačka tvog posla?

– Kada agencija nađe posao, dobiva ugovor i uzima 10% od toga što ja zaradim. Ako idem da učim, oni plaćaju tri stvari, i to let do određene zemlje i nazad, plaćaju hotel i što ću učiti. I ako nešto sam nađem za raditi, opet dajem 10% agenciji bez obzira, jer je važno dobar odnos da se ima. Što se tiče mog posla, najbolje su velike prilike za putovanje. U zadnje vrijeme, više sam u hotelu spavao nego u svom stanu. Volim na tv-u raditi uživo emisije, nakon kojih me uvijek roditelji nazovu da upute, uglavnom pozitivne kritike na nastup. Ipak, muzički video kada se radi, duže traje. Nedostatak mog posla jeste što nisam puno kući. Također, nekada plesači nemaju prava, kada putuju sa više slavnim osobama, tada dobivaju slabije sobe, ali to je sada mnogo bolje, za moju generaciju je ovo dobro vrijeme jer imamo sve više prava.

S kim si do sada radio od poznatijih ličnosti, i koja mjesta si posjetio u sklopu svog posla?

156295 10151017307052132 582105378 n– Radio sam sa Usherom, Tony Braxton, za Chris Browna sam nedavno napravio koreografiju za njegov afterparty. Ove godine sam radio sa DJ Tiesto, Calvin Harris, David Guetta, DJ Hardwell. U Las Vegasu sam bio mjesec i pol, gdje sam za najveći klub napravio show. Na show MTV-u jednu sezonu sam također radio, za Disney channel sam radio reklamu, za Vanilla Ice napravio koreografije i plesao, ne mogu ne spomenuti i Americas got talent i Max factor. Ima još mnogo toga, ne mogu se svega sjetiti. Mnogo sam putovao. Išao sam u Kanadu, Meksiko, UK, Švicarsku, Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Dansku, Indoneziju, Kinu, Australiju, Indiju, Francusku, Rusiju, Grčku, Brazil. Ove godine sam na sve kontinente išao sem Afrike, ali moguće u Sjevernu Afriku krajem godine da ću ići. Volim da putujem, naučim se da svijet nije tako mali, da smo svi isti, gdje god idem nešto naučim od te države, probam hranu od svake države, kupim sebi neku sitnicu da imam uspomenu. Ipak bih izvojio radionicu koju sam nedavno imao u Sarajevu, tu mi je bila najjača emocija definitivno.

Je li teško smišljati koreografije, odakle crpiš inspiraciju za sve te pokrete?

– Jednostavno mi u momentu dođe. Nekada mi je teško sam napraviti koreografiju, ali sada uvijek imam nekoga pored sebe koga učim i odmah vidim kako to izgleda. Volim muziku slušati, nekada bude lakše, nekada teže, zavisi od pjesme. Najčešće u autu pojačam muziku, i naumpadne mi neki pokret koji bih mogao izvesti. Važan je trenutak.

Da se profesionalno ne baviš plesom, šta misliš, koji bi bio tvoj životni poziv?

– Mislim da bih se bavio nekim sličnim poslom, možda čak svoju agenciju imao. Volim raditi sa ljudima, pa nije isključeno da bih možda u srednjim školama predavao neki predmet.

461304 10150967605332132 115509125 o

Sigurna sam da mnoge čitaoce zanima kakav je zaista život u Hollywoodu, kako ti doživljavaš to mjesto?

– Život u Hollywoodu je super, niko nije kući, puno se izlazi. Ima mnogo kafića, nightlife i daylife je bogat, to je popularno u Los Angelesu. U godini dana nijedan dan ne upalim grijanje, uvijek je toplo, ima puno plaža… Ima svakakvih ljudi, tamo se nauči da se svi prihvataju bez obzira na različitosti. U pet godina, upoznao sam ljude kakve sam mislio da ne postoje, naučio sam da svi možemo zajedno sjediti, da smo svi u suštini isti, jer tamo su ljudi iz cijelog svijeta. Izdvojio bih samo jedno mjesto, gdje imamo burek i ćevape , to mjesto je oko 45 minuta vožnje od mene udaljeno, ali opet odem tamo s vremena na vrijeme. Izlazim često navečer, ima mnogo mjesta za izaći, svaki dan da se ide na drugo mjesto, opet se ne bi sve vidjelo. Pet godina sam tamo, ali i dan danas opet otkrivam nova mjesta.

Želiš li, za kraj, nešto poručiti svojim Kakanjcima?

– Drago mi je da sam se barem nakratko vratio na mjesto gdje sam rođen i proveo lijepo djetinjstvo. Zaista nisam nigdje sretniji nego ovdje. Poručio bih mladima da se bave nečim, ko god ima volju da se bavi nečim

kakanj-x/ Amila Durmić/ Kakanjske novine

Comments are closed.