Deficit PIO-a bit će saniran za godinu do godinu i po dana

Na današnjem sastanku u Sarajevu premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića i federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače sa predstavnicima penzionera zaključeno je da će tekući deficit penzionog fonda u FBiH biti saniran za godinu do godinu i po dana.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da je dogovoreno i da će, počevši od ovogodišnje junske penzije, sve penzije biti isplaćene od petog do 10. u mjesecu.

Jedan od zaključaka je da će Vlada FBiH do kraja avgusta utvrditi i Parlamentu FBiH uputiti Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Novalić je istakao da će ovakvi sastanci biti održavani redovno, a najmanje jednom u dva mjeseca, jer su Vlada i penzionerske organizacije partneri na istom zadatku koji samo u direktnim kontaktima mogu pronaći najbolja rješenja.

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike nastaviće da održava dosadašnje stalne kontakte sa udruženjima penzionera.

Dogovoreno je da će biti organizovan sastanak federalnog ministra finansija i federalnog ministra rada i socijalne politike sa predstavnicima dva penzionerska saveza na kojem će biti razgovarano o mogućnosti oslobađanja od plaćanja poreza na sredstva od članarine.

Predstavnici penzionera istakli su zadovoljstvo mjerama koje Vlada preduzima na stabilizaciji ukupnih ekonomskih prilika u FBiH, što se pozitivno odražava i na rješavanje statusa penzionera.

Sa Novalićem i Drljačom razgovarala je delegacija Saveza udruženja penzionera FBiH, koju su predvodili predsjednik Skupštine Omer Omerefendić i predsjednik Izvršnog odbora Mehmedalija Rapa, te Saveza kantonalnih udruženja penzionera, koju je predvodio Ivan Kožul.

Srna

Možda vam se svidi

Leave A Reply