Davali joj 20 posto šanse za preživljavanje: Djevojčica rođena s jednim plućnim krilom izašla iz bolnice nakon 6 mjeseci

Djevojčica iz Kalifornije porazila je loše prognoze i nakon šest mjeseci provedenih u bolnici stigla doma.

Charlotte i njezina sestra blizanka Olivia rođene su u decembru prošle godine, a Charlotte je u januaru hospitalizirana zbog poteškoća s disanjem i respiratornom infekcijom.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Roditelji isprva nisu znali šta s njihovom djevojčicom nije u redu. Olivia je bila potpuno zdrava, a Charlotte je rođena s jednim plućnim krilom, no u početku zbog toga nije imala nikakvih problema.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Djevojčica je 29. januara priključena na izvantjelesni membranski oksigenacijski stroj ili ECMO. Dijagnosticirana joj je trahealna stenoza.

Imala je urođenu manu dišnih puteva. Prstenovi u njenom dušniku bili su abnormalni i krvna žila joj je bila omotana oko dušnika.

“Ovaj skup anomalija je prilično rijedak”, komentarisao je dr. Matthew Brigger, šef odjela pedijatrijske otorinolaringologije u dječjoj bolnici Rady.

Ljekari su morali pričekati da Charlotte ojača da bi je mogli operisati. Vjerovali su da su njene šanse za preživljavanje 20 posto. Ispostavilo se da je djevojčica pravi borac. Operacija je bila uspješna i Charlotte je nakon 185 dana u bolnici otpuštena kući, prenosi index.hr.

“Nikad nije pokazala nikakvu slabost i to nam je dalo snagu. Bilo je tu raznih emocija, ali sada smo zajedno i mogu reći da je vrijedilo”, izjavila je majka male lavice Karla Valliere.

Dr. Brigger kaže da ne očekuje da će Charlotte uopšte trebati drugo plućno krilo i da joj je budućnost svijetla.

“Prognoze su vrlo dobre. Možda neće trčati maratone, ali to je Charlotte pa je teško reći. Cijelo vrijeme nam je dokazivala da smo u krivu”, poručio je ljekar.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Saobraćaj u Bilješevu obustavljen: Sudar automobila i traktora

Na regionalnom putu Kakanj-Zenica došlo je do saobraćajne nesreće. U...

Policija se oglasila nakon pucnjave u Kaknju: Uhapšene tri osobe

U Kaknju su uhapšene tri osobe zbog upotrebe vatrenog...

Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan...