Danas zvanično počeli radovi na rekonstrukciji Općinskog suda Kakanj!

Od danas su zvanično počeli radovi na rekonstrukciji zgrade Općinskog suda u Kaknju. Ministarstvo će iznosom od 80.000 KM finansirati rekonstrukciju krova, adaptaciju ulaza i uređenje parking prostora, dok će Općina Kakanj izdvojiti 60.000 KM za utopljavanje i uređenje fasade.

Nakon što je u decembru prošle godine završena rekonstrukcija kompletnog prizemlja zgrade suda, te svih mokrih čvorova, elektroinstalacija i telekomunikacionog sistema, u narednoj fazi bit će urađen četverovodni krov zgrade, adaptiran ulaz i uređen parking prostor. Ova faza rekonstrukcije vrijedna je skoro 80.000 KM, a novčana sredstva obezbjedila je Vlada ZDK, odnosno Ministarstvo za pravosuđe i upravu. Sredstva u iznosu 60 000 KM Općina Kakanj će izdvojiti kroz Program utroška sredstava za zaštitu okoline.

Druga faza rekonstrukcije zgrade Općinskog suda je planirana za proljeće. Ova faza podrazumjeva adaptaciju parkinga drugog dijela, uređenje ograde i dvorišta suda. Ovu fazu će također finansirati Vlada ZDK i Općina Kakanj.

Perica Kristo (2)
Perica Krišto – predsj. Općinskog suda Kakanj

“Ovi radovi su se trebali obaviti u februaru ove godine, ali su zbog poplave odgođeni do daljnjeg.” – kazao je u razgovori preds. Općinskog suda Kakanj Perica Krišto.

Upravo majskim poplavama je stradala i Zgrada suda podzemnim vodama. Podrumski prostori su bili poplavljeni gdje je visina vode bila do 40cm.. Visoko sudsko tužilačko vijeće je obećalo pomoć za police arhive suda i druge opremu koja bude neophodna a sve u skladu sa mogućnostima.

“Arhiva je poplavljena gdje smoobavjestili Visoko sudsko tužilačko vijeće. Ja se nadam da ćemo z ate projekte dobiti određena sredstva, ali za sada ne mogu reći o kojoj se cifri radi”.- završava Krišto.

Opredjeljenje da se finansira utopljavanje i fasada na zgradi Općinskog suda Kakanj, te izgradnja i obnova drugih objekata, rezultat je općeg usmjerenja Općine Kakanj da učini sve što je moguće učiniti kako bi se poboljšao segmet pružanja usluga koje građanima pružaju javni organi, servisi i institucije. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK su prepoznali značaj obnove zgrade Suda, ali I ozbiljne aktivnosti Općine Kakanj da se ovaj projekat nastavi I u budućnosti.

“Ja sam sretan što sam u ministarstvu koje je pokrenulo ove projekte. Došao je red, da nakon zgrade Policije, adaptiramo zgradu Suda. Neće se stati samo naovim projektima. Naredne godine očekujemo da ovaj dio Kaknja dobije jednu novu sliku”- kazao je Rifat Delić minister MUP-a ZDK.

Adaptacijom zgrade općinskog suda u Kaknju, prema riječima Ministra Delića, biće zadovoljstvo raditi svim uposlenim, ali isto tako će građani imati bolje uvjete radi bržeg dolaska do dokumenata i akata koji im trebaju. Ovakvim odnosom se na najbolji mogući način daje doprinos izgradnji i jačanju države BiH.

kakanj-x

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.